artikel

Kleinschalig wonen opzetten: de tips

Ambiance

Gerke de Boer begon zijn carrière in 1971 als verpleegkundige in de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Toen hij later voor Zorggroep Noorderbreedte werkte, was hij betrokken bij het starten van de eerste initiatieven voor kleinschalig wonen voor ouderen. Hij groeide uit tot specialist op dit gebied. Welke tips heeft hij als het gaat om het opzetten van kleinschalig wonen in de praktijk?

Kleinschalig wonen opzetten: de tips
 • Niet verplegen, maar laten wonen
  Uit onderzoek blijkt dat het doen van de dagelijkse dingen zoals boodschappen doen ervoor zorgt dat zieke mensen minder klachten hebben. Wonen is hiermee veel meer op voorgrond getreden dan verplegen. Speel hierop in door het organisatiemodel van medisch naar wonen te verschuiven.
 • Leg de focus op welzijn en kwaliteit van leven
  Leven zoals thuis, dat is het motto van kleinschalig wonen. Het advies? Zie de bewoners niet alleen  als  zieken, maar als mens! Zet welzijn en kwaliteit van leven daarom bij kleinschalige zorg centraal. Laat de hulpverleners waarde toevoegen aan het leven.
   
 • Laat de bewoners en hun familie de regie voeren
  D
  at klinkt makkelijker dan in werkelijkheid blijkt, want de regie teruggeven aan de bewoner betekent automatisch een minder grote invloed van bijvoorbeeld hulpverleners. Lastig voor de gevestigde orde die er verstandig aan doet om het nieuwe goed te keuren en te faciliteren.  kleinschalig wonen opzetten
 • Investeer in een andere mindset bij het personeel
  Bewoners hun de regie geven, betekent een andere manier van omgaan van de verzorgenden en andere  hulpverleners. Die manier van denken zal getraind moeten worden. Leer het personeel niet alleen om gezondheidsproblemen te voorkomen en verlichten, maar eerder over hoe zij het prettigst kunnen leven.
 • Schaf de centrale keuken af 
  Klinkt misschien rigoreus maar het effect is enorm. Uit eten gaan in je eigen huis doet toch immers ook niemand? Nou dan, lekker zelf koken en samen eten is veel meer de benadering van de thuissituatie.
 • Maak tijd voor de gewone, dagelijkse dingen
  Klinkt als een open deur, maar gezien de torenhoge werkdruk in de zorg onmisbaar: tijd. Tijd voor de dagelijkse, gewone dingen waarmee het verschil tussen verplegen en wonen gemaakt wordt. Stem de activiteiten per individu  af.
 • Stel meer leidinggevenden aan
  Op het moment dat een organisatie overstapt van traditionele zorg naar echte kleinschaligheid, zijn er leidinggevenden nodig. Het idee van zelfsturende teams is fantastisch, maar succesvolle teams zijn het resultaat van een uitgekiend staaltje leidinggeven. 

> Lees ook de whitepaper Kleinschalig wonen en de impact op de organisatie

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels