artikel

Muziektherapie in de praktijk: tips voor de zorg

Ambiance

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat muziek als therapievorm voor verrassende resultaten kan leiden. Maar hoe zet je muziek in de praktijk nu daadwerkelijk in? Hoe zorg je ervoor dat muziek daadwerkelijk bijdraagt aan het herstel en welbevinden van cliënten en patiënten? Hierbij enkele tips.

Muziektherapie in de praktijk: tips voor de zorg
  • Kies de juiste soort muziek 

Muziek kan verschillende effecten hebben. Zo kan rustige achtergrondmuziek tijdens het aankleden zorgen voor rust en ontspanning, terwijl snellere tonen de cliënt juist zullen activeren. Gaat het om het stimuleren van het geheugen? Dan is herkenbare muziek van vroeger ideaal. Wees je als zorgprofessional bewust van deze effecten en kies de muziek met zorg.  

  • Maak het zo persoonlijk mogelijk 

Stem de muziek zoveel mogelijk op de persoon en dus individueel af. Hoe persoonlijker, hoe herkenbaarder en hoe betekenisvoller. Speel de muziek bij voorkeur via geluid af en dus niet via de televisie. Herinneringen en fantasie worden op deze manier meer gestimuleerd dan wanneer er beeld bij getoond wordt. 

Muziektherapie praktijk? Meezingen graag!

  • Laat de mensen meezingen 

Stimuleer het geheugen door mensen zoveel mogelijk mee te laten zingen. Door bijvoorbeeld zelf te beginnen en de zinnen te laten afmaken door de cliënten. Ook mensen die vroeger instrumenten hebben bespeeld, doen er goed aan dit weer op te pakken. Ook het zelf bespelen van instrumenten werkt namelijk!  Ook een contactkoor (ontstaan in België) is een leuke manier voor mensen met dementie om gezellig samen te zingen. 

muziektherapie praktijk

  • Zoek naar geschikte muziek 

Vind je het lastig om aan goede muziek te komen, dan kun je eens kijken op Spotify. Speciaal voor mensen met dementie heeft Alzheimer Nederland daar 3 speciale afspeellijsten met muziek voor mensen met dementie gemaakt. Ook online radiozender Radio Remember die speciaal gericht is op ouderen met dementie en is gekoppeld aan de dagritmes binnen de zorginstelling en de thuissituatie.  

Muziektherapie praktijk: belevingsconcerten 

  • Combineer muziek met aanraking en intimiteit 

Wil je een stapje verder bij het inzetten van muziek als therapievorm, verdiep je dan eens in de zogenaamde belevingsconcerten. Door het creëren van een intieme sfeer, waarbij aandacht is voor muziek en aanraking voelen cliënten met vergevorderde dementie of zware somatische problematiek zich bevestigd in hun bestaan, geborgen en nog verbonden met andere mensen.  

 


TIP: Download gratis de whitepaper Muziek in de zorg: vier voorbeelden uit de praktijk


 

  • Zoek ondersteuning bij het opzetten 

Behoefte aan ondersteuning bij het opzetten van muziektherapie? De Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie heeft verschillende werkveldgroepen die zoveel mogelijk muziektherapeuten werkzaam binnen een werkveld verenigen met als doel muziektherapie te professionaliseren.  Stimulering van onderzoek, productontwikkeling, expertise-uitwisseling en kennisvergaring, maar ook het onderling uitwisselen van ervaringen vormen hierbij belangrijke aandachtspunten. 

Muziektherapie in de praktijk: goede ruimte 

  • Zorg voor een goede muziekruimte 

Misschien een open deur, maar zeker niet onbelangrijk: zorg voor een goede muziekruimte. Zo is het natuurlijk prettig dat de akoestiek en isolatie uitstekend is. Denk eventueel ook aan zaken als goede geluidsapparatuur, microfoons, muziekinstrumenten en adequate gehoorbescherming. (Bron: zorgvoorbeter.nl en nvvmt.nl) 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels