artikel

Muziektherapie in de zorg: het effect op bewoners en patiënten

Ambiance

Muziektherapie in de zorg zien we steeds vaker terug en kan tot verrassende resultaten leiden. Maar wat is het nu precies en wat is het effect op bewoners en patiënten? Wat zeggen onderzoeken over het verband tussen muziek en onze gezondheid en welke inspirerende voorbeelden en tips zijn er? Hierbij zetten we praktijk en theorie op een rij.

Muziektherapie in de zorg: het effect op bewoners en patiënten

Muziektherapie: de voorbeelden  

2013. Oprichter en artistiek leider Michiel Holtrop, Stichting Appeltaartconcerten, serveert voor het eerst appeltaart in de pauze. Een succesvolle traditie die Distrivers in 2017 voortzet door voor alle concerten meer dan 750 appeltaarten beschikbaar te stellen.

2014. Patiënten in hetSint Franciscus Gasthuis krijgen een heus concert aan bed. Om het verblijf voor patiënten aangenamer te maken, worden ze op verschillende verpleegafdelingen getrakteerd op miniconcerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

2016. Universitair Medisch Centrum Groningen start een tweejarig proefproject om te onderzoeken wat het effect van live muziek op kwetsbare patiënten is. Musici, verpleegkundigen en onderzoekers van het lectoraat Lifelong Learning in Music werken nauw samen.

2017. Stichting Muziek in Huis gaat in twee jaar tachtig kamerconcerten in vijf zorgcentra van Amstelring geven. 4800 bewoners van de verpleeghuizen in Amsterdam,  Aalsmeer en Hoofddorp mogen genieten van klassieke concerten.

2017. De erkenningscommissie ouderenzorg heeft de interventie Muziekkussen erkend als ‘goed onderbouwd’. Het doel? Nachtelijke onrust verminderen en een positieve  beleving creëren bij oudere mensen met dementie op psychogeriatrische verpleegafdelingen.

Wat is muziektherapie? 

Zomaar wat ontwikkelingen in de trend die we steeds vaker in de zorg tegenkomen: het inzetten van muziek. Maar wat betekent het nu precies? Muziektherapie is een methodische vorm van zorg verlenen waarbij muzikale middelen binnen een therapeutische relatie gehanteerd worden om verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie te bewerkstelligen op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied. Door muziek gericht in te zetten, biedt dit eigen specifieke psychotherapeutische mogelijkheden in de behandeling van psychische problemen.  

muziektherapie praktijk

Muziektherapie: wat is het effect? 

Maar wat is nu het effect van muziektherapie op onze gezondheid? Er zijn inmiddels meerdere onderzoeken naar het verband tussen muziek en onze gezondheid gedaan. Zo heeft het de kracht om emoties en herinneringen op te roepen waardoor het een waardevol instrument is bij mensen met dementie. Ook blijkt muziek de bloeddruk, maar ook significant pijn en angst tijdens en na een operatie te kunnen verlagen. Een sneller herstel na een operatie en het verhogen van de kwaliteit van leven in algemene zin? Ook dat blijkt muziek in zich te hebben!   

> Bekijk ook de VIDEO: Man fleurt op van Elvis-muziek 

Muziektherapie in de praktijk 

Met zoveel goede resultaten mag het geen wonder heten dat steeds meer zorginstellingen muziek als therapievorm inzetten. Zoals bij verzorgings- en verpleeghuis Sint Jozefoord, waar het bewoners met onder meer muziek wil vitaliseren in plaats van hospitaliseren. Ook het project muzikale ontmoetingen bij verpleeghuis Duinstede van Florence in Wassenaar laat haar bewoners genieten  

muziektherapie praktijk

Of neem het voorbeeld bij Sutfene, in de locaties Het Spijk in Eefde en De Borkel in Gorssel. Daar zetten ze muziektherapie en beweging in ter bevordering van het welzijn van mensen met een vorm van dementie. Net zoals ook door Interzorg voor de zorg en behandeling van haar dementerende ouderen wordt gedaan (nog link maken). Zo is zorginstelling gestart met het iPod-project en zijn er verschillende geheugenkoren opgericht. 

Meer inspiratie? Deze whitepaper zet enkele voorbeelden uit de praktijk op een rij. 

Maar ook in ziekenhuizen wordt de invloed van muziek steeds vaker begrepen. Zo voerde het Deventer Ziekenhuis in 2016 al muziek aan het bed in, livemuziek verzorgd door Bedside Buskers. En bedacht het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam een heuse Liedjesmachine, een mobiele opnamestudio, om de kinderen in het ziekenhuis een plezier te doen.  

Tips voor de inzet van muziektherapie 

Maar hoe zet je muziektherapie nu in de praktijk op? Ook daar zijn wel enkele tips voor te geven. In het algemeen geldt:  

  • Kies de juiste soort muziek  
  • Maak het zo persoonlijk mogelijk 
  • Laat de mensen meezingen  
  • Zoek naar geschikte muziek  
  • Combineer muziek met aanraking en intimiteit
  • Zoek ondersteuning bij het opzetten
  • Zorg voor een goede muziekruimte  
Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels