artikel

Veel loopruimte en kleinschalig wonen bij nieuwe Eijkenhove Hoofddorp

Ambiance

Op maandag 30 oktober opende de heer T.C.M. Horn, wethouder Zorg van de gemeente Haarlemmermeer het vernieuwde Amstelring Woonzorgcentrum Eijkenhove in Hoofddorp. De laatste inzichten in verpleeghuiszorg voor ouderen met dementie zijn in Eijkenhove toegepast. Wonen in kleine groepen, veel vrije en veilige loopruimte, volop licht en ruime gemeenschappelijke woonkamers met open keuken.

Veel loopruimte en kleinschalig wonen bij nieuwe Eijkenhove Hoofddorp

In Woonzorgcentrum Eijkenhove wonen 32 mensen met dementie, in 4 groepjes van elk 8 bewoners. Wethouder Zorg van de gemeente Haarlemmermeer opende op maandag 30 oktober het vernieuwde woonzorgcentrum Eijkenhove in Hoofddorp, samen met familie, bewoners en medewerkers. Bescherming van kwetsbare mensen is in Eijkenhove gecombineerd met maximale bewegingsvrijheid. Extra gezelligheid en activiteiten zijn vlakbij omdat Eijkenhove via een binnendeur is verbonden met het veel grotere Amstelring Verpleeghuis Bornholm.

Eindeloze loopruimte

Bij binnenkomst in het vernieuwde Eijkenhove valt direct de brede en lichte gang op. Bewoners lopen ontspannen rond en rusten af en toe uit op een stoel of in een zitje. De loopruimte is feitelijk eindeloos, omdat alle woonkamers en slaapkamers aan één gang zitten. De 3 meter brede gang heeft een O-vorm en ligt rondom een midden kern. ’s Avonds kan per woongroep de tussendeur dicht voor rust en overzicht. Eijkenhove is bestemd voor ouderen met een indicatie voor zorgprofiel 5 en 7 met Bopz (een lichte tot gevorderde vorm van dementie).

Onrust en probleemgedrag

Ligia Raalte, locatiemanager Eijkenhove: “Bij dementie kan onrust, loopdrang en probleemgedrag voorkomen. Dat hoort er soms gewoon bij. Medicijnen inzetten heeft niet onze voorkeur. Wat we kunnen doen, is ruimte creëren. Ruimte om rond te lopen en ruimte voor spreiding. En natuurlijk liefdevolle persoonlijke aandacht.” De ruime constructie van Eijkenhove is te danken aan voldoende beschikbare bouwgrond. Daardoor was een bouwlaag voldoende.

Van 10 naar 8 bewoners in een groep

Een grote kwaliteitsslag is gemaakt door het aantal mensen dat in een groep woont te verkleinen van 10 naar 8. Medewerkers hebben daardoor meer overzicht, maar belangrijkste is dat bewoners meer rust en huiselijkheid kunnen ervaren. “Al met al is het veel ruimtelijker”, vertelt Ligia Raalte, “elke bewoner heeft een zitslaapkamer van 18 vierkante meter, een privébadkamer en met z’n achten deelt men een woonkamer van 72 vierkante meter.” In het hart van het gebouw ligt een binnentuin. ‘Dat is zo fantastisch, eigenlijk is het een patio, maar we gaan het aankleden met veel groen, zitmeubels en parasols. Dat wordt dé plek van samenkomst zodra het zonnetje schijnt.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels