artikel

IC van Maasstad Ziekenhuis biedt zitcomfort

Ambiance

Op de afdeling Intensive Care van het Maasstad Ziekenhuis wilden ze de bezoekers meer comfort bieden. In nauw overleg werd speciaal voor dit doel door Prominent Business een relaxfauteuil ontwikkeld. “We krijgen er zeer positieve reacties op.”

IC van Maasstad Ziekenhuis biedt zitcomfort

De afdeling Intensive Care (IC) van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is onderverdeeld in drie units. Hier liggen zwaar zieke patiënten en soms verblijven zij er erg lang. Hun naasten, vrienden en familieleden willen dan erg graag aan hun zijde zijn, vaak urenlang, soms de hele nacht, is de ervaring van IC-verpleegkundige Chris Schop. “We hadden voorheen alleen klapstoelen staan, daarvan kregen mensen last van hun rug. We vonden het tijd worden om meer comfort te bieden. Vandaar het idee om relaxfauteuils neer te zetten.”

Harde eisen qua hygiëne

Eerst werd er gekeken naar het aanbod van een leverancier van verpleeghuisstoelen, vertelt Schop. “Die waren niet slecht, maar we hadden toch het idee dat het beter kon. Via de afdeling inkoop kwamen we daarna uit bij Prominent Business. Accountmanager Frank Tanke liet ons al gauw merken dat er heel veel mogelijk was en dat ze ver wilden gaan om aan onze wensen te voldoen.”
En dat waren nogal wat wensen en ook harde eisen, vervolgt Schop. “Heel belangrijk is voor ons op de IC dat we infecties moeten voorkomen. Dat betekent voor zo’n stoel dat we deze heel goed moeten kunnen schoonmaken met alcohol. Daar moet de stof dus tegen bestand zijn. Ook in het kader van hygiëne wilden we zo min mogelijk kieren en naden in de stoel. Geheel naadloos bleek niet mogelijk, maar Prominent is wel met de producent aan de slag gegaan om een stoel met zo min mogelijk naden te creëren. Verder wilden we wieltjes onder de stoel zodat deze gemakkelijk van de ene kamer naar de andere te verplaatsen zou zijn. Ook voor de schoonmaakdienst is die verplaatsbaarheid belangrijk. Tot slot moest de stoel natuurlijk ook nog voldoende comfort bieden.”

170209-B2B-Zorg-Maasstad-Daniel-relax-leder-detail-0091

Een compleet nieuwe stoel

De beschikbare modellen vonden de IC-medewerkers al een eind in de goede richting komen, zegt Schop: “Die kwamen heus wel in de buurt, maar het kon nog beter afgestemd op onze eisen. Een stoel voor een ziekenhuis was voor Prominent iets nieuws. Frank maakte van meet af aan duidelijk dat het mogelijk was om samen een compleet nieuwe stoel te ontwikkelen, specifiek afgestemd op de eisen van een IC in een ziekenhuis.”


De stoelen zijn speciaal bedoeld om bij patiënten neer te zetten die langdurig op de IC liggen


Positieve reacties

De eerste stoel die werd getest voldeed nog niet; die kiepte niet optimaal. Maar met de tweede versie, die nu op de IC staat, is Schop zeer tevreden. “We hebben twee fauteuils en die bevallen prima, we krijgen er zeer positieve reacties op. Ze zijn echt bedoeld voor de bezoekers, maar een enkele keer maken ook de medewerkers er even gebruik van, tijdens de nachtdienst bijvoorbeeld. Het zitcomfort is erg goed en ze zijn goed schoon te maken. De stof maakt een zeer duurzame indruk. Twee stoelen is voorlopig voldoende. De stoelen zijn speciaal bedoeld om bij patiënten neer te zetten die langdurig op de IC liggen. Het moet ook niet al te druk worden op onze afdeling, dus het is een bewuste keuze om niet overal deze stoelen neer te zetten. Omdat de stoelen dus van de ene patiëntenkamer naar de andere gaan, is die hygiëne zo belangrijk: de noodzaak om ze zeer grondig te kunnen schoonmaken.”

Geen hoge prijs voor maatwerk

Ook over de prijs-kwaliteitverhouding is Schop te spreken. “Die is prima. Het grote voordeel is dat we onze wensen konden doorgeven en dat er min of meer op maat een stoel ontwikkeld is. Zo bezien hebben we echt geen hoge prijs hoeven betalen. Wij zijn erg tevreden over dit eindresultaat en zouden andere ziekenhuizen beslist aanraden om dit soort stoelen aan te schaffen. Ik heb begrepen dat er op andere afdelingen in het Maasstad ook belangstelling is. Die zullen weer hun eigen wensen en eisen hebben.”

Frank Tanke

Frank Tanke

Belangstelling vanuit ziekenhuizen

Frank Tanke van Prominent Business vertelt dat in juni 2016 het eerste contact gelegd is met het Maasstad Ziekenhuis. “Prominent heeft veel ervaring met het leveren aan bedrijven en zorginstellingen. Aan ziekenhuizen hadden we nog geen stoelen geleverd. Ik heb de medewerkers van het Maasstad uitgenodigd om nauwgezet aan te geven wat hun wensen en eisen waren. Op basis hiervan zijn we in overleg met onze producent een nieuwe fauteuil gaan ontwikkelen, helemaal gericht op de afdeling Intensive Care. Het is goed dat we hiervoor uitgebreid de tijd genomen hebben, dat het Maasstad kritisch was en de eerste versie nog niet perfect was. Door op zoek te gaan naar de perfecte stoel voor deze afdeling hebben we uiteindelijk een resultaat kunnen neerzetten waar iedereen erg tevreden mee is. En hier kunnen wij weer op voortborduren. De afdeling oncologie heeft ook aanvragen gedaan voor fauteuils. Aan het Erasmus MC hebben we nu ook stoelen geleverd en diverse andere ziekenhuizen hebben eveneens belangstelling getoond. Iedere organisatie heeft weer andere behoeftes; daarom gaan we altijd samen met de klant op zoek naar de beste oplossing.”


Samen sterker voor comfortabel zitten in de zorg

Gelooft u ook dat comfortabel zitten, net als bij het Maasstad Ziekenhuis, het verschil kan maken voor uw patiënten en bezoekers? Doe dan mee aan het ontwikkelprogramma “Samen sterker voor comfortabel zitten in de zorg”. U kunt dan kosteloos een passende stoel op uw afdeling uitproberen, zodat uw patiënten, bezoekers of collega’s  zelf kunnen ervaren wat de positieve impact van comfortabel zitten is. Alle feedback die dat oplevert gebruikt Prominent om de stoel nog beter aan te passen aan specifieke zorgsituaties. Zo werken we samen aan meer zitcomfort in de zorg!

Bekijk de informatiepagina en meld u vrijblijvend aan als partner voor het ontwikkelprogramma


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Prominent Business.

> Lees meer over ambiance in ziekenhuizen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels