artikel

Relaxen in een zorginstelling: zo doe je dat

Ambiance

In de woonkamers van de groepswoningen in Mariënhof waren relaxfauteuils aanwezig, maar die voldeden niet: de bewoners konden er moeilijk zelf uit opstaan. Daarom ging de zorgorganisatie op zoek naar een alternatief en slaagde bij Prominent Business.

Relaxen in een zorginstelling: zo doe je dat

Mariënhof (Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé) in het Achterhoekse Lichtenvoorde biedt cliënten met dementie de mogelijkheid om in groepswoningen met vijf anderen beschermd te wonen en te leven in een huiselijke sfeer. Cliënten hebben een eigen appartement en er is een gezamenlijke woonkamer met open keuken, waar ook dagelijks samen gekookt wordt.

Relaxen in een zorginstelling: talloze manieren

De woonkamer speelt dus een belangrijke rol, vertelt Nancy ten Have, wooncoördinator van woning B: “De bewoners verblijven er veel. In de woonkamer zoeken ze elkaar op voor alle maaltijden, die structuur geven aan hun dag: ontbijt, lunch en avondmaaltijd. De overige activiteiten zijn afgestemd op de individuele bewoners. De één houdt van een spelletje, de ander gaat liever een stukje wandelen.

De inrichting van de woonkamers is heel huiselijk en ruim, dat laatste ook voor de veiligheid. We hebben zachte kleuren gekozen, mooi behang en fraaie meubels. We hebben een eettafel met zes stoelen, een tv-hoek met gemakkelijke stoelen en twee salontafeltjes. De relaxfauteuils die we eerst hadden, waren weliswaar mooi maar niet praktisch. Het lukte de cliënten niet om er zelfstandig uit op te staan.”


Heel belangrijk was dat de stof afwasbaar was

José Leppink, inkoopcoördinator


Op zoek naar de beste oplossing

Daarom ging de zorginstelling op zoek naar nieuwe stoelen en kwam uit bij Prominent Business. José Leppink, inkoopcoördinator: “Wij zijn altijd op zoek naar hoe we het best kunnen aansluiten bij de belevingswereld en de individuele wensen van bewoners, ook als het gaat om meubilair. We hadden nog geen contact met Prominent, maar ik kende het bedrijf wel. We hebben ze in december 2016 benaderd en onze wensen kenbaar gemaakt.”

“We hadden meteen een goede indruk. Ze wilden graag meedenken over de beste oplossing voor ons. Bennie Zijl, Accountmanager bij Prominent, stond open voor al onze vragen en heeft ons goed geadviseerd. Een vraag was bijvoorbeeld wat je het beste kunt doen als je een stoel moet kiezen die voor zes mensen geschikt is. Het advies was om dan van een gemiddeld formaat uit te gaan, waarbij de stoel bovendien ook nog in hoogte verstelbaar is. Dat hebben we gedaan en we hebben twee wat grotere exemplaren aangeschaft voor de langere mensen. Over de mogelijkheden qua stof en kleuren hebben we ons ook uitgebreid laten voorlichten. Heel belangrijk was dat de stof afwasbaar was maar tegelijkertijd wel zacht en comfortabel”, aldus Leppink.

Zelfstandig plaatsnemen en opstaan

Ten Have vult aan: “We wilden ook geen stoel die aan de onderkant open is, dat zorgt voor minder stabiliteit.” Een groot voordeel van de stoelen van Prominent is dat zelf erop plaatsnemen en weer opstaan voor de bewoners goed te doen is, zegt Ten Have: “Voor de zelfstandigheid van de bewoners is het belangrijk dat zij er zelf in kunnen gaan zitten en weer eruit kunnen komen. En daardoor hoeven wij ook niet zwaar te tillen. De stoelen die we gekozen hebben, zijn zeer comfortabel en gemakkelijk te bedienen; daar zij we ook goed over geïnformeerd. Ze bevallen heel erg goed, er zijn eigenlijk geen nadelen. Fijn is ook dat er geen snoer over de grond loopt en dat het met een accu werkt. En de accu gaat lang mee.”

Middagdutje met een geborgen gevoel

De stoelen worden veel gebruikt om even een middagdutje in te doen, is de ervaring van Ten Have. “Het kan de bewoners een veilig, geborgen gevoel geven als ze de geluiden en het geroezemoes van de anderen om zich heen horen en daarbij wel het comfort voelen waardoor ze even kunnen slapen. Natuurlijk kunnen ze ook in hun eigen appartement gaan slapen, waar hun meubels staan, maar dat kunnen ze soms ook als eenzaam ervaren. En verder worden de stoelen veel gebruikt bij het tv-kijken.” Is twee per huiskamer niet te weinig? “Nee, dat is voldoende, er wordt nog geen ruzie over gemaakt…”


De mensen zijn heel blij met de stoelen

José Leppink, inkoopcoördinator


Tevreden over de service

Leppink is eveneens tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding. “We kregen een offerte op maat aangeboden, waardoor we binnen ons budget konden blijven.” Ook over de service is zij te spreken. “De stoelen zijn op 25 januari geleverd en na twee weken hebben we met Bennie de woningen bezocht om te kijken of de fauteuils goed functioneren, of er nog vragen waren over de bediening, de sta-opfunctie en het verstellen van de hoofdsteun. Wij zijn kortom zeer tevreden, niet alleen over de stoelen zelf, waar de mensen echt heel blij mee zijn, maar ook over de samenwerking en de hulp vanuit Prominent Business.”

Snel geregeld

Accountmanager Bennie Zijl: “Met de vraag van Mariënhof konden wij goed uit de voeten: voor ons is het vanzelfsprekend om fauteuils te leveren waaruit mensen gemakkelijk kunnen opstaan, dankzij de sta-op-functie. En comfort bieden hoort er uiteraard bij. Samen zijn we er vrij snel uitgekomen welke stoelen geschikt zouden zijn voor de woonkamers. Begin dit jaar hebben we twee relaxfauteuils per groepswoning geleverd. Mooi om te horen dat ze zo goed bevallen.”


Samen sterker voor comfortabel zitten in de zorg

Gelooft u ook dat comfortabel zitten, net als bij Mariënhof, het verschil kan maken voor uw cliënten en collega’s? Doe dan mee aan het ontwikkelprogramma “Samen sterker voor comfortabel zitten in de zorg”. U kunt dan kosteloos een passende stoel op uw afdeling uitproberen, zodat uw cliënten, collega’s of gasten zelf kunnen ervaren wat de positieve impact van comfortabel zitten is. Alle feedback die dat oplevert gebruikt Prominent om de stoel nog beter aan te passen aan specifieke zorgsituaties. Zo werken we samen aan meer zitcomfort in de zorg!

Bekijk de informatiepagina en meld u vrijblijvend aan als partner voor het ontwikkelprogramma


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Prominent Business.

> Lees ook IC van Maasstad Ziekenhuis biedt zitcomfort

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels