artikel

Kwaliteit van leven ouderen: leven zoals thuis

Ambiance

Een huiselijke sfeer is van groot belang voor bewoners in kleinschalige woonvormen. Bij Amsta en ZuidZorg maken ze er werk van, zo vertelden ze op 4 juli tijdens het VWS-congres Waardigheid en trots.

Kwaliteit van leven ouderen: leven zoals thuis
Nicole Wilts legt uit hoe de huiselijke sfeer bij ZuidZorg wordt gerealiseerd.

Zowel Amsta als ZuidZorg maken onderdeel uit van het vernieuwingsprogramma Waardigheid en trots, een initiatief van VWS, waarin kwaliteitsverbetering van de ouderenzorg wordt gestimuleerd.

Amsta: Huiselijkheid staat voorop

Zorginstelling Amsta heeft negen locaties kleinschalig wonen in Amsterdam, al kan je aan de gebouwen niet zien dat het hier om zorginstellingen gaat. Dat is volgens locatiemanager Jeanette Hoek ook precies de bedoeling. “Het gebouw ziet eruit als een normaal huis en gaat op in de omgeving. Daar houden wij van”, zegt Hoek.

Het sluit aan bij de huiselijke benadering van Amsta. Voor de zes bewoners die een woning delen, wordt bijvoorbeeld elke dag vers gekookt in de gedeelde keuken van de woning. Boodschappen worden, net als thuis, gewoon bij de supermarkt of op de lokale markt gedaan door de zorgmedewerker.

Kwaliteit van leven ouderen: Mee-eten

De familie van de bewoners kan gewoon mee-eten, en wordt bij een bezoek gestimuleerd ook met de andere bewoners te praten. De huiselijkheid is daarnaast ook terug te zien aan de huisdieren die in sommige woningen verblijven. Zo kruipt in een van de woningen hondje ‘Norm’ soms op het bed van de bewoners, en wordt in een andere woning een papegaai verzorgd.

ZuidZorg: Locatie van groot belang

ZuidZorg legde in het project ‘Os Thoes’ eveneens de nadruk op het creëren van een huiselijke situatie voor bewoners. In de gemeente Cranendonck wonen zeven dementerende ouderen in een kleinschalige woonvoorziening van ZuidZorg. Deze mensen wonen ‘zoals thuis’, maar krijgen wel 24 uur per dag ondersteuning.

De locatie van de woonvoorziening is volgens beleidsmedewerker Nicole Wilts van groot belang: “De bewoners wonen hier in hun oude, vertrouwde buurt. Hierdoor voelen ze zich sneller thuis en verdwalen ze minder vaak in de buurt.” Daarnaast werkt ZuidZorg samen met een woningcorporatie om woningen in de buurt van de locatie beschikbaar te stellen voor mantelzorgers en familie, zodat die makkelijk op bezoek kunnen komen.

Kwaliteit van leven ouderen

De vertrouwde omgeving moet het bijdragen aan het woonplezier van de ouderen, terwijl ze tegelijkertijd worden gestimuleerd zo zelfstandig mogelijk te zijn. Wilts illustreert deze zelfstandigheid als volgt: “Ben je gewend om elke zaterdag friet te eten? Dan moet dat hier gewoon kunnen.”

Lees ook het achtergrondartikel ‘Kleinschalig wonen: hoe zorg je voor kwaliteit van leven?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels