artikel

Belevingsgerichte zorg in de praktijk: de voorbeelden

Ambiance

Belevingsgerichte zorg die alle zintuigen prikkelt, is aan een opmars bezig. Zeker in de zorg wordt het stimuleren van het horen, zien, voelen, ruiken en proeven bij cliënten en patiënten meer en meer ingezet. Maar met welke oplossingen eigenlijk? We zochten enkele inspirerende voorbeelden.

Belevingsgerichte zorg in de praktijk: de voorbeelden

Met name in de dementiezorg is belevingsgerichte zorg populair.  Zo bedacht een spelontwikkelaar begin dit jaar een heuse kompasrollator die dementerenden letterlijk en figuurlijk in beweging brengt Het interactieve spel stimuleert namelijk niet alleen om stimuleert om gezamenlijk te bewegen, ook het onderling contact en de geheugenproblemen verbeteren.  

Een vergelijkbaar hulpmiddel is belevenistafel die de bewoners van Rivas-verpleeghuis De Wieken in Papendrecht onlangs kregen. De belevenistafel biedt ontspanning en stimuleert het geheugen. Het is verplaatsbaar en rolstoelvriendelijk. Het belangrijkste kenmerk van de belevenistafel is dat bewoners samen aan tafel zitten en spellen spelen waarbij de bewoner in beweging komt.  

Belevingsgerichte zorg voorbeelden dementie 

Iets wat ook de belevingsstraten vol herkenbare prikkels van woonzorgcentrum Leo Polak in Amsterdam-West proberen te bewerkstelligen. De 75 meter lange stimulatiegangen die onlangs geopend werden, bieden alledaagse taferelen en geven de ouderen daarmee houvast en  aanknopingspunten met het verleden. Dat stelt gerust en geeft een veilig gevoel.  

Net als de nostalgiekar tot doel heeft. Een ouderwetse bakkerskar gevuld met producten en attributen van vroeger bij woonzorgcentrum Lauwershof in Oudorp helpt bij de communicatie met mensen met dementie. Met een mobiele bakkerskar komt ‘toen’ naar de bewoners toe die er in hun eigen vertrouwde woonkamer mee aan de slag kunnen. 

Om mantelzorgers meer inzicht in de ziekte te krijgen, is er overigens de dementiebril. Wanneer mantelzorgers met de dementiebril in het hoofd van een dementerende kruipen, hebben ze daarna positieve interactie, blijkt uit pilotonderzoek onder 35 mantelzorgers van mensen met dementie. De film laat zien waar mensen met dementie dagelijks tegenaan lopen en hoe de omgeving hierop reageert. De e-learning biedt informatie en oefeningen. 

belevingsgerichte zorg voorbeelden

Belevingsgerichte zorg voorbeelden ouderen 

Maar ook in de somatische zorg voor ouderen is er steeds meer aandacht voor belevingsgerichte zorg. Wat zijn bijvoorbeeld de behoeften van ouderen in woonzorgcentra? Acht Noord-Hollandse zorgaanbieders bedachten daarvoor een tijdmachine, een huiskamer ingericht in een bepaalde tijd. Aan de hand van herinneringen aan hun vitale levensfases kunnen ouderen hun actuele behoeften en talenten formuleren. Vervolgens pakken woonzorgcentra de inventarisatie met partners uit de buurt op. 

Of neem de opkomst van zorgrobots. Zo blijkt zorgrobot ZORA als geen ander onrustige bewoners rustig te krijgen, terwijl  tinybot Tessa mensen met dementie helpt om structuur in hun dag aan te brengen. Ook kan de kleine sociale robot Tessa de sfeer in huis verbeteren. Iets wat overigens ook heel goed lukt met de contactclown die de bewoners van verpleeghuis Oudshoorn bezoekt. Het blijkt allemaal positieve effecten op cliënten in verpleeg- en verzorgingshuizen te hebben. 

Belevingsgerichte zorg voorbeelden psychiatrie 

Tot slot lijkt ook de geestelijke gezondheidszorg de trend belevingsgerichte zorg te omarmen. Psychiatrische patiënten in crisis herstellen beter als ze zelf meer de regie in handen krijgen. Dat komt ook doordat patiënten zich minder eenzaam voelen. Dat is althans het idee achter de mediazuil die GGZ Centraal vorig jaar in gebruik nam.

> Lees ook Belevingsgerichte zorg: tips en voorbeelden uit de praktijk

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels