artikel

Zorgcentrum Mozaiek in Zuidlaren: Uit in eigen huis

Ambiance

Waar reuring is, leven mensen. Dat is exact wat locatie Mozaiek in Zuidlaren van Zorggroep Drenthe wil bereiken met het theater en de kunstgalerie. “Kunst en theater prikkelt, trekt mensen van buitenaf, geeft reuring en biedt input voor dialoog. Hierdoor nemen wij een plek in de maatschappij in en wordt het welzijn van de bewoner vergroot”, aldus locatiemanager van Mozaiek Alex Sijtsma.

Zorgcentrum Mozaiek in Zuidlaren: Uit in eigen huis

“Vroeger nam mijn moeder zelf een kroketje mee naar haar moeder in het bejaardenhuis, omdat ze dat daar niet hadden. Dat is een gemiste kans. Wij willen juist laten zien dat het in woonzorgcentrum Mozaiek in Zuidlaren leeft en goed toeven is! Wij hebben een kunstgalerie, theater en restaurant met volwaardige horeca-vergunning voor bezoekers van de locatie en buitenaf. Kunst, theater en eten & drinken prikkelt, geeft reuring en biedt input voor dialoog”, vertelt Diana Wesseling, marketing & communicatiemanager bij Zorggroep Drenthe.

Verbouwing

De voormalige locatie Tienelswolde van Zorggroep Drenthe heeft een aantal jaar in de steigers gestaan. In oktober 2015 opende het nieuwe gebouw haar deuren en werd deze omgedoopt tot locatie ‘Mozaiek’. Het woonzorgcomplex biedt 79 een- en driekamer appartementen. De eenkamerappartementen zijn bestemd voor verpleeghuiszorg. Ook heeft het zorgcentrum twee verpleegafdelingen met twaalf tot vijftien bewoners. Daarnaast biedt het centrum allerhande faciliteiten, waaronder een kunstgalerie en theater. Directeur-bestuurder Sape Pranger: “Tijdens de bouw bleek dat we ruimte in de hal en in een vleugel over hadden. We zijn gaan brainstormen en kwamen met het idee om er een galerie en theater te plaatsen. Na onderzoek bleek dit haalbaar en konden wij ons plan uitvoeren.”
“Het doel hiervan is dat iedereen – bewoners, familie en mensen uit de omgeving – kan genieten van de faciliteiten zodat we volledig opgaan in de maatschappij”, vertelt Sijtsma. “Het brengt onze gastvrijheid naar een hoger niveau. Tevens haalt dit het suffe imago van een woonzorgcentrum af. Pranger: “We proberen met deze moderne en kwalitatieve faciliteiten onze kop boven het maaiveld uit te steken.”

New York

Mozaiek kiest er daarom bewust voor om bekende, maar ook minder bekende kunstenaars te laten exposeren, vertelt Wesseling. Nu hangt de expositie U&U van Leonie de Winter er. Dit zijn ‘dubbelportretten’ waarbij foto’s van twee personen in lagen over elkaar zijn gepresenteerd. De ene laag is een transparante foto op glas die het dialoog aangaat met het daaronder gelegen portret op papier. Deze expositie hangt in Moskou en New York. Pranger: “En in Zuidlaren – dat is toch prachtig?” Ook in het theater treden beroemde artiesten op. “Denk aan Henk Poot, Mick Wilson, Leonie Meijer en René van Kooten & Shifting Daylight”, vertelt Sijtsma. “Het programma maken wij in samenwerking met De Nieuwe Kolk uit Assen. Vervolgens doen wij de ticketing.”
“Wij luisteren graag naar wat bewoners willen zien en horen, daarvoor hebben we het amusementsprogramma van de locatie ”, vervolgt Sijtsma. “Het theater en de galerie is naast onze bewoners ook bedoeld voor mensen van buitenaf. Nu hangt er moderne kunst. Ook mensen met bijvoorbeeld dementie vinden het mooi om de exposities te bekijken.”

Uitje

Is het project geslaagd? Sijtsma, Wesseling en Pranger knikken. “Echtparen, familieleden en andere bezoekers ervaren het theater en de galerie in combinatie met het restaurant als een echt uitje. Er is reuring op de locatie en dat vinden onze bewoners prachtig.” Maar het eindigt niet hier, vertelt Wesseling. “Wij willen ook het verenigingsleven ontplooien zodat dit woonzorgcentrum nog meer een centrale plek in de maatschappij inneemt. We houden het niet bij Bingo en Jeu de Boule. We gaan een echt koor en een schilderclub opzetten. Ook werven we momenteel gelden om een beweegtuin met toestellen voor jong en oud te plaatsen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kan iedereen er sporten. Zo creëren we steeds nieuwe reuring.”


Messchenstaete in Assen

Begin april opende Zorggroep Drenthe de locatie Messchenstaete in Assen onder het mom van ‘vorstelijk wonen in Assen’. Mensen wonen hier zelfstandig. Als er zorg nodig is biedt Zorggroep Drenthe hier extramurale zorg, hier mikt de organisatie  op het hogere segment, “omdat er in de omgeving al voldoende woonzorggelegenheid is voor mensen met een gemiddelde of kleine beurs”, vertelt Sape Pranger. “Hier zagen wij een kans.” Zo is er een wellness met verschillende sauna’s en jacuzzi, kapsalon, fysiotherapeut, fitnessruimte, restaurant en huisarts in het complex aanwezig. En kunnen gasten van bewoners er een hotelkamer boeken.

> Lees ook Kleinschalig wonen voorbeeld September Zevenaar: ‘koffiedrinken is ook werken’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels