blog

Marieke Lambrecht: Opgesloten

Ambiance

Drie van mijn vier grootouders hadden dementie. Het was lastig om hen te zien wegglijden en steeds verder van zichzelf verwijderd te zien raken. Maar voor mijn ouders was het nog moeilijker.

Marieke Lambrecht: Opgesloten

Mijn moeder kreeg regelmatig een telefoontje van haar moeder uit het verpleeghuis. Of ze alsjeblieft dit weekend naar huis mocht komen. Want op het internaat lieten ze haar niet gaan.In haar hoofd zat mijn oma weer op het internaat en ze wilde zo graag naar huis.

Ik vraag me af in hoeverre de omgeving haar het idee gaf dat ze opgesloten zat. Deden de lange gangen haar denken aan haar school en het internaat? Had een andere indeling ervoor kunnen zorgen dat ze zich meer thuis zou voelen? Of zat het idee opgesloten te zijn toch écht in haar hoofd?

Ik zeg niets nieuws als ik zeg dat dementie een groeiend probleem is. Er komen steeds meer dementerenden en een geneesmiddel is er nog niet.

Angst

Gelukkig raakt er steeds meer bekend over de perceptie van mensen met dementie. Zo weten we nu dat een donker vlak in de vloer gezien wordt als een gat of een put en dat die beleving angst kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk om in een vloer geen grote (kleur)contrasten te gebruiken omdat die letterlijk en figuurlijk een drempel opwerpen voor bewoners.

Ik heb deze kennis omdat ik werk voor een producent van vloeren. Wij legden altijd de focus op de praktische aspecten: rolweerstand, makkelijk schoon te maken, (brand)veilig… Maar we zijn nu een stap verder gegaan. Een kleine weliswaar, maar wel eentje vooruit.

Kleurbeschrijving

Alle vloeren die we maken krijgen nu een LRV mee, een light reflection value of in goed Nederlands: lichtreflectiewaarde. Dat is een soort kleurbeschrijving die ontwerpers en zorginstellingen kunnen gebruiken om heel snel te zien of de gekozen kleuren qua contrast niet te ver uit elkaar liggen. Deze waarde kan ook gebruikt worden als basis om andere elementen van het interieur hierop af te stemmen. Want andere elementen moeten juist wel contrasteren om voldoende zichtbaar te zijn.

Plicht

Persoonlijk blijf ik hopen op een geneesmiddel tegen dementie zodat PG-afdelingen in de toekomst overbodig worden. Maar in de tussentijd is het onze plicht om de woonomgeving van mensen met dementie zo aangenaam mogelijk te maken. Ik daag onszelf en alle andere fabrikanten uit een interieur te ontwerpen dat een positieve invloed heeft op dementerenden.

Door Marieke Lambrecht,  National Account Manager Gezondheidszorg Forbo Flooring.

Bron: ZorgInstellingen

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels