nieuws

‘Sociale ambiance rond maaltijden kan beter’

Ambiance

De sociale ambiance rond maaltijden in verpleeghuizen kan beter. Zo wordt weinig aandacht besteed aan de relaties tussen bewoners onderling, terwijl dat het welzijn van de bewoners positief kan invloeden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen.

‘Sociale ambiance rond maaltijden kan beter’
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het doel van het project is om de maaltijden in Nederlandse verpleeghuizen te verbeteren en zo de voedingsstatus en het welzijn van de bewoners positief te beïnvloeden. De eerste resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Food Hospitality.

Verpleeghuizen erkennen dat de sociale ambiance rond de maaltijd beter kan. “Er wordt veel gepest en geroddeld en er is veel haat en nijd tussen de bewoners. Veel mensen zijn ook eenzaam”, aldus een uitspraak van een respondent.

Verder blijkt dat de aandacht zich vooral richt op verbetering van de materiële ambiance en de relaties tussen personeel en bewoners. Er wordt nog weinig aandacht besteed aan verbetering van de relaties tussen de bewoners onderling.

Dat is vaak ook moeilijk, want de individuele vrijheid van de bewoners mag niet in het geding komen. In de praktijk wordt volgens de respondenten pas in onderlinge relaties ingegrepen op het moment van conflicten, bijvoorbeeld als bewoners aan tafel ruzie hebben.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels