nieuws

Patiënt krijgt meer regie in separeerruimte Parnassia

Ambiance

Op een afdeling van Palier in Den Haag, onderdeel van de Parnassia Bavo Groep wordt een jaar lang getest met een nieuwe separeerruimte. De patiënt kan in de ruimte zelf kleur, licht, geur, geluid, sfeer en temperatuur bepalen met behulp van een touch screen. De patiënt krijgt meer regie, waardoor de patiënt eerder tot rust kan komen.

Patiënt krijgt meer regie in separeerruimte Parnassia

Dit is de eerste separeer in Europa die volgens dit concept is ingericht. Wetenschappelijk onderzoek moet aantonen of deze separeer inderdaad bijdraagt aan een sneller herstel van patiënten in crisis. Naast deze pilot lopen er diverse andere project binnen de Parnassia Bavo Groep om het gebruik van de separeer terug te dringen. Van het vroeger signaleren van een crisis tot de inzet van comfortrooms als alternatief. Uiteindelijk moeten alle maatregelen bijdragen aan een betere behandeling.
Uit onderzoek blijkt dat patiënten die gesepareerd zijn behoefte hebben aan een veilige omgeving, meer grip op hun leven en iets om handen hebben. Een nieuwe inrichting en een touch screen geven invulling aan deze behoeften.
Er is geïnvesteerd in een rustgevende omgeving middels een ‘normale’ wc, een laminaatvloer, een verwarmde ligbank die het kale matras op de vloer vervangt en rode nachtverlichting dat het dagnachtritme van de patiënt niet verstoord. Daarnaast is er uitzicht op natuur. Dit heeft een rustgevend effect.

Bekijk de video

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels