nieuws

‘Ziekenhuizen moeten herinrichten’

Ambiance

In Nederland is het concept van healing environment in steeds meer ziekenhuizen terug te vinden. In Belgische en Duitse ziekenhuizen kunnen ze daar nog wat van leren. Architectuurpsychologen hebben opgeroepen tot verandering. Lange, grauwe gangen en steriele kamers zorgen er voor dat patiënten zich eerder slechter voelen dan beter.

‘Ziekenhuizen moeten herinrichten’

Minstens 60 procent van de ziekenhuizen in Duitsland is aan herinrichting toe, betoogde architectuurpsychologe Rotraut Walden, een docente aan de universiteit van Koblenz. “De sfeer is er niet alleen onaangenaam door de ongezellige inrichting, uit onderzoeken blijkt ook dat de genezing van patiënten er trager door kan verlopen”, vertelt ze in de Gazet van Antwerpen.

“Een verblijf in een ziekenhuis is op zich al stresserend. Als je daarbovenop nog omringd wordt door kale grijze en witte muren, in een bijtende geur van ontsmettingsmiddelen, en dreigt te verdwalen in de doolhof van gangen, neemt de stress alleen maar toe, wat niet bevorderlijk is voor je welzijn en dus voor je gezondheid. Je kunt het vergelijken met een ‘sick building’.”

Hoewel het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen er mee aan de slag is gegaan, is nog niet duidelijk wanneer de Vlaamse ziekenhuizen daadwerkelijk zullen gaan herinrichten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels