nieuws

‘Buitenlicht goed voor ouderen met dementie’

Ambiance

Als ouderen met dementie in een verzorgingstehuis aan helder licht worden blootgesteld, vermindert de achteruitgang van het geheugen met zo’n vijf procent. Dat blijkt uit een voortgaand onderzoek van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Toch doen zorginstellingen nog te weinig om de lichtsituatie te verbeteren.

‘Buitenlicht goed voor ouderen met dementie’

Eus van Someren doet vanuit het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen onderzoek met de groep ‘slaap en cognitie’. In 2008 bleek al uit onderzoeksbevindingen dat helder licht goed is voor ouderen met dementie. Hun geheugen gaat minder snel achter uit en de verschijnselen van depressie nemen met 19 procent af.

Toch maken directies van verzorgings- en verpleeghuizen weinig vaart met het verbeteren van de lichtsituatie. “Vooral omdat ze denken ‘Dat gaat heel veel geld kosten’”, zegt Van Someren. “Een misverstand, want je hoeft geen peperdure daglichtinstallaties aan te schaffen of huiskamers ongezellig in te richten.”

Het is verstandig om de meest lichte ruimte in een zorgcentrum als woonkamer te gebruiken. “Richt de ruimte zo in dat mensen dicht bij de ramen zitten. Daarna kun je nog een beetje bijlichten. Zorg voor lampen met een goede kwaliteit en kleurweergave, dus lampen die het daglicht zo goed mogelijk nabootsen.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels