nieuws

Nieuw ziekenhuis Bernhoven flexibel en groen ontworpen

Ambiance

Het nieuwe ziekenhuis Bernhoven in het Brabantse Uden is begin april in gebruik genomen. Afgelopen weekend zijn 58 patiënten van ziekenhuizen in Veghel en Oss naar Bernhoven verhuisd. Het nieuwe onderkomen bestaat uit vier losse gebouwen.

Nieuw ziekenhuis Bernhoven flexibel en groen ontworpen

Het ontwerp van het ziekenhuis is van de Jong Gortemaker Algra. Architecten Henk de Jong en Rien Trouborst hebben gewerkt vanuit het vastgoedprincipe, waarbij verschillende gebouwtypes met eigen specifieke functies onderling zijn verbonden. Zo is er een zogeheten ‘hot floor’ met de operatiekamers en de intensive care en een hotelgebouw voor onder meer de algemene verpleging.

De meeste panden van het ziekenhuis zijn geschikt zijn voor een andere functie. Het hotelgebouw kan bijvoorbeeld daadwerkelijk een hotel worden, als mocht blijken dat de ligduur van patiënten de komende jaren nog verder afneemt en de algemene verpleging geen eigen gebouw meer nodig heeft.

Het thema van het nieuwe ziekenhuis is ‘Bernhoven in het groen’. Het binnenterrein is ontworpen als een groene binnenwereld. Zo wordt het polikliniekgebouw straks helemaal begroeid met klimplanten. Ook in het interieur komen overal groene elementen terug. In de polikliniek hangen grote foto’s van natuurtaferelen uit de omgeving, er ligt hout op de vloer en er groeit straks zelfs een levende plantenwand in de hal.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels