nieuws

Kankerpatiënten voor alle zorg naar één locatie

Ambiance

De impact die kanker heeft op patiënten en hun naasten is groot. Met die wetenschap in het achterhoofd wordt in Roosendaal een locatie gebouwd waar kankerpatiënten uit regio terechtkunnen voor alle zorgafspraken.

Kankerpatiënten voor alle zorg naar één locatie

Voor kankerpatiënten, familie en naasten is het zorgtraject intensief en emotioneel zwaar. “Het is dus belangrijk dat diagnostiek, behandeling en nazorg in een omgeving worden aangeboden die vertrouwen uitstraalt en waar alle specialismen en ondersteuners aanwezig zijn”, weet internist Frederique Terheggen, voorzitter van de oncologiecommissie van het Lievensberg ziekenhuis.

Meld u aan voor de grastis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg

Kankerpatiënten in de omgeving van Roosendaal en Bergen op Zoom kunnen voor behandeling op twee plekken terecht: het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom. Daar komt verandering in. De twee ziekenhuizen willen fuseren en de oncologische zorgverlening gaat in Roosendaal plaatsvinden. Volgend jaar start in die stad de bouw van een nieuw oncologisch centrum.

Zorg kankerpatiënten gewaarborgd

In de nieuwbouw komen vanaf 2016 multidisciplinaire poliklinieken, een dagbehandelingcentrum, oncologische revalidatie en psychosociale opvang voor kankerpatiënten. Alle patiënten die zijn doorverwezen naar het ziekenhuis worden in het centrum in Roosendaal behandeld. Door de krachten te bundelen denken beide ziekenhuizen dat de zorg voor kankerpatiënten in de regio gewaarborgd kan blijven.

Maatwerk

Het oncologisch centrum moet een multidisciplinaire locatie worden, waar het niet zozeer gaat om de ziekte, maar om de mens met zijn of haar aandoening. “Geen patiënt is gelijk, geen tumor hetzelfde. Dat vraagt altijd om maatwerk”, aldus Terheggen.

In het Oncologisch centrum werken straks gespecialiseerde professionals van diverse disciplines van binnen en buiten het ziekenhuis nauw met elkaar samen om de patiënten te behandelen en te ondersteunen. Ook de samenwerking met zorgaanbieders in de thuissituatie en de apotheek zal volgens de ziekenhuizen optimaal worden ingericht.

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels