nieuws

De gouden gastvrijheidsregels van Wil van Gool

Ambiance

Wil van Gool is manager Hoteldiensten bij woonzorgcentrum De Heikant van De Wever. Ook bewoners uit de wijk kunnen hier gebruikmaken van de zorg, behandelingen en diensten. Welke gouden gastvrijheidsregels neemt hij altijd in acht?

De gouden gastvrijheidsregels van Wil van Gool

Een leuke presentatie van het eten en drinken is belangrijk. Ook een beetje afwisseling kan geen kwaad
“De kwaliteit van het eten moet natuurlijk goed zijn, maar ook de keuzemogelijkheden en variatie zijn belangrijk voor de bewoners en de gasten. Wij doen altijd mee aan initiatieven als De Week van de Smaak en koken bijvoorbeeld een week lang met vergeten groenten. Dan komt er weer eens wat anders op tafel.”

Bewoners zitten vaak op een vaste plek aan tafel. Prima, maar let wel op of ze die plek nog steeds fijn vinden
“Bewoners zitten bij het eten vaak op dezelfde plek. Als medewerkers zijn we daaraan gewend geraakt. Maar het gebeurt ook weleens dat een bewoner het niet prettig vindt als haar buurvrouw alleen maar over haar zere knie praat. Wij moeten dat in de gaten houden en ons afvragen of ze niet liever ergens anders wil zitten. Het draait allemaal om de wensen van de bewoners.”

Denk na over gedragsregels, maar noem ze vooral niet zo
“We hebben met z’n allen een aantal regels opgesteld onder de naam ‘Heikant Hartveroverend’. Dat klinkt leuker dan gedragsregels. Dat woord heeft iets controlerends in zich. De lijst hangt overal en draait om samenwerken in verbondenheid. Er staan zaken op als: collegiaal zijn, oog hebben voor de bewoners, niet over elkaar praten, enzovoort. Misschien vanzelfsprekende dingen, maar door ze te formuleren, word je er toch weer extra bewust van.”

Maak het gezellig
“We hebben een prachtig restaurant met 140 zitplaatsen, maar zeer binnenkort openen we ook een bruin café met een kleine kaart waar ’s middags en ’s avonds gegeten kan worden. Gewoon, voor de gezelligheid.”

Bewoners moeten zich welkom voelen en dat geldt ook voor de familie van bewoners
“Laat merken dat je ze kent. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Als de familie er is, zeg je gewoon: ‘Wat leuk dat jullie met het gezin hier zijn’.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels