nieuws

Sneller uit het ziekenhuis door mooie inrichting

Ambiance

Mooi tegelwerk tegen de wanden heeft een positiever effect op de genezing van een patiënt dan wit glasvliesbehang.

Sneller uit het ziekenhuis door mooie inrichting

Dat is de heilige overtuiging van architect Ronald Hooft, ontwerper, Parool-columnist en mede-eigenaar van architectenbureau &Prast&Hooft in Amsterdam. “Ik hoef er geen onderzoeken voor te zien om te weten dat je sneller geneest – of meer kans hebt om te genezen – als je je in een mooi vormgegeven omgeving bevindt.”

Onderschat

Maar in de ogen van Hooft wordt de effectiviteit van de inspanningen van een architect te vaak onderschat. “Je mag als architect de kleuren uitkiezen, maar daar zijn we natuurlijk niet alleen voor. We hebben als architectenbureau getracht het interieur voor een zorgcentrum in Purmerend te ontwerpen. Maar we zijn er eigenlijk veel te laat bijgehaald. Nu vaart de stoomboot al en is het heel lastig om ‘m weer bij te sturen.” Hooft over zijn ervaringen met ontwerpen voor de zorg. “Nu is het rammen, want het moet af.” De projectmanager en de aannemers bepalen volgens hem wat er kan binnen het budget, ‘wat weer gebaseerd is op aannames over hoe ziekenhuizen gebouwd moeten worden’.

Tl-bakken

De architect moet volgens Hooft veel meer macht krijgen. “Maar dat is lastig, want dan moet iedereen gaan nadenken. Bijvoorbeeld over de plek waar mensen samenkomen om elkaar te troosten, een verjaardag te vieren of een kop koffie te drinken.” Daar heb je een ander soort verlichting nodig dan in een wachtkamer waar mensen zitten te lezen, weet hij. “Maar meestal worden er alleen maar tl-bakken besteld, samen met zesduizend vierkante meter marmoleum voor de vloer. En alle muren krijgen wit glasvliesbehang. Waarom geen natuursteen of tegelwerk? Ik snap het wel hoor, het past binnen het budget en het voldoet aan de wetgeving. Maar het is zo liefdeloos. Een architect kan die aandacht wel geven, zelfs tot in de operatiekamer.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels