nieuws

Vuurwerkvrije zone om zorginstellingen? Niet nodig

Ambiance

Hoewel diverse gemeenten een vuurwerkvrije zone om zorginstellingen instelden, is dit eigenlijk niet nodig. Ouderen genieten namelijk van het vuuwerkspektakel. ActiZ: “Probeer niet alles voor ouderen te regelen.”

Vuurwerkvrije zone om zorginstellingen? Niet nodig

Laat ouderen zoveel mogelijk de kwaliteit van het leven behouden dat ze altijd al hadden, vindt de woordvoerster van zorgondernemersorganisatie ActiZ. En daarbij, meldt ze, vuurwerkoverlast rond verpleeg- en verzorgingshuizen was nooit “een ding”.

Vuurwerkvrije zone om zorginstellingen

Toch stelden afgelopen weken verschillende gemeenten een vuurwerkvrije zone om zorginstellingen in. Het doel is ouderen daarmee te plezieren. In tegenstelling wat ActiZ denkt dat de gemeenten bereiken met het beleid. Woordvoerster van ActiZ: “Veel mensen op leeftijd genieten juist van de pracht en praal en zitten bij het afsteken van vuurwerk voor de ramen. Ze zijn blij dat er een beetje reuring is.”

Het Nationaal Ouderenfonds ziet de vuurwerkvrije zones om zorginstellingen vooral als positief. “Ouderen schrikken zich de blubber van het geknal rond oud en nieuw. Sommigen durven op die dagen niet meer de straat op om boodschappen te doen. Ze kunnen natuurlijk ook niet meer zo snel wegduiken als ze het gevaar van een rotje zien aankomen”, zegt de woordvoerster van het Nationaal Ouderenfonds.

Vuurwerkspektakel is leuk

Er zijn wel andere onderwerpen in de zorg voor ouderen waar we ons druk over moeten maken, reageert ActiZ. De gemiddelde leeftijd van ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen is 86 jaar. “Zij maken dus al 86 jaar vuurwerk mee. Daarbij moeten we niet de illusie wekken dat het leven zonder risico’s is. Zo’n leven bestaat niet.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels