nieuws

Foto’s: Nieuwbouw Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ambiance

De nieuwbouw van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is officieel geopend. De nieuwe vleugel is een uitbreiding van het bestaande ziekenhuis om de zorgvraag in de toekomst op te kunnen vangen.

Foto’s: Nieuwbouw Ziekenhuis Gelderse Vallei

Het nieuwe ziekenhuisgebouw straalt rust en gastvrijheid uit. De nieuwbouw is opgezet als multifunctioneel gebouw met op de begane grond de afdeling radiotherapie. Het omvat een oncologisch centrum met bestralingsruimten, twee algemene verpleegafdelingen en de uitbreiding van de centrale hal met personeelsrestaurant.

Het personeelsrestaurant

_DSC4671 (1)

 

Hal

De centrale hal met de dubbelhoge glazen gevel is de nieuwe entree voor patiënten en bezoekers van het ziekenhuis Gelderse Vallei. Door het overvloedig gebruik van daglicht in deze hal kunnen bezoekers zich goed oriënteren.

Hal (1)

 

Privacy

“In de ontwerpen van de meeste oncologische centra staat de ziekte centraal en zijn de gebouwen daardoor soms functioneel en afstandelijk ingericht. Dit ontwerp heeft een ander uitgangspunt. We zien de bezoeker niet als patiënt, maar focussen juist op de nog gezonde aspecten van de mensen die er komen,” vertelt Jeroen Veth, senior architect bij dJGA. “Dit doen we door een prettige omgeving te creëren met oog voor privacy, in een huiselijke, open en vertrouwelijke sfeer.”

De open indeling van de dagbehandeling

_DSC4838 (1)

Toekomst

Door de functionele inrichting van het nieuwe gebouw is rekening gehouden met veranderingen in de toekomst. In het zorggebouw kan in de toekomst het aantal bestralingsruimten uitgebreid worden. Op deze manier kan het ziekenhuis de groeiende vraag naar radiotherapie opvangen. Het gebouw biedt ook ruimte aan de oncologische dagbehandeling en polikliniek en twee algemene verpleegafdelingen. De verpleegafdelingen zorgen voor extra capaciteit om het bestaande ziekenhuisgebouw aan te passen aan de zorg van de toekomst.

De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is samen met Architectenbureau Koldeweij verantwoordelijk voor het bouwkundig en interieurontwerp van het Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Foto’s: Iemke Ruige i.o.v. De Jong Gortemaker Algra

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels