nieuws

4 tips voor de inrichting van een zorgtuin

Ambiance

De BTL Groep levert omgevingsverzorging in stedelijk en landelijk gebied. De zorg is een belangrijke doelgroep voor het bedrijf. Bart van der Westen, projectleider bij BTL Advies, geeft een aantal tips voor de juiste inrichting van een zorgtuin.

4 tips voor de inrichting van een zorgtuin

Toegankelijkheid

Het terrein moet aansluiten bij de mogelijkheden van de gebruikers. De paden moeten breed genoeg zijn om goed op te kunnen lopen en er mogen geen tegels los liggen.

Veiligheid

De zorgtuin moet veilig zijn en veilig voelen: bomen mogen bijvoorbeeld geen dood hout dragen en paden mogen niet glad zijn.

Lees ook: ‘Tuinonderhoud als dagbesteding?

Therapie

Betrek de groene buitenruimte bij de dagbesteding of behandeling van cliënten. Behandelingen worden nu nog voornamelijk binnen uitgevoerd, maar buiten zijn veel dingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan wandelingen voor dementerende bewoners, oefeningen op verschillende typen verhardingen voor patiënten die revalideren na uitval in hun benen en sportieve ontspanning voor oudere bewoners.

Duurzaamheid

Besteed aandacht aan duurzaamheid en biodiversiteit. Door rekening te houden met de seizoenen en functies te combineren, kan je waterberging, een stukje ecologie, een struinpad en een plukweide op dezelfde plek realiseren. En door aandacht te besteden aan biodiversiteit, creër je een divers beeld aan planten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels