nieuws

Eerste Schrijver in huis ‘groot succes’

Ambiance

Bewoners van Vitalis Peppelrode zullen tijdens het middageten nog vaak terugdenken aan het bijzonder verblijf van schrijver Elske van Lonkhuyzen in hun huis. Als afsluiting van het project, een initiatief van literair productiehuis Wintertuin, liet zijn namelijk placemats achter met verhalen. In maart en april woonde en werkte Elske drie weken in een appartement van […]

Eerste Schrijver in huis ‘groot succes’

Bewoners van Vitalis Peppelrode zullen tijdens het middageten nog vaak terugdenken aan het bijzonder verblijf van schrijver Elske van Lonkhuyzen in hun huis. Als afsluiting van het project, een initiatief van literair productiehuis Wintertuin, liet zijn namelijk placemats achter met verhalen.

In maart en april woonde en werkte Elske drie weken in een appartement van het Eindhovense Vitalis Peppelrode. Het gaat om het project Schrijver in huis van literair productiehuis Wintertuin, dat meldt dat het verblijf van de eerste schrijven een groot succes was. Op papieren placemats staan vier verhalen die zij tijdens haar ‘writer-in-residence’-periode schreef. De placemats zijn in een oplage van driehonderd stuks gedrukt en worden een aantal keer gebruikt tijdens het middageten in Vitalis Peppelrode.

Inspiratie

Het verblijf van Van Lonhuyzen in Vitalis Peppelrode was volgens Wintertuin een groot succes. Ze nam deel aan het volledige programma in huis, van de handwerkclub tot de praatgroep en van het kienen tot de warme maaltijd tussen de middag. Via de website schrijverinhuis.nl deed ze verslag. Van Lonhuyzen legde gemakkelijk contact met de bewoners en heeft veel verhalen gehoord en vooral veel inspiratie opgedaan voor haar eigen werk. Bewoners maakten graag een praatje met haar of vertelden haar hun hele levensverhaal.

Lees ook: ‘Theatermakers verzamelen verhalen van dementerenden’

Ervaring

Ouderen dragen veel culturele bagage en levenservaring met zich mee. Hun kennis en ervaring mag niet zomaar verdwijnen. Op uitnodiging van Wintertuin wonen en werken jonge schrijvers twee weken tot twee maanden in een appartement van Vitalis WoonZorg Groep in Eindhoven. In ruil daarvoor bieden deze auteurs een tegenprestatie aan de bewoners van het betreffende huis: een nieuw verhaal of gedicht, een schrijfworkshop, een voordracht of een uitgave. Op deze wijze kunnen de bewoners hun eigen geschiedenis, levenservaring en verhalen doorgeven aan anderen en veilig stellen voor de toekomst.

Het project Schrijver in huis gaat door. In oktober neemt de nieuwe schrijver, Willem Claassen, zijn intrek in Vitalis Berckelhof. Dit jaar en volgend jaar zullen nog twee andere schrijvers wonen en werken in de Vitalis-huizen in Eindhoven. Schrijver in huis is een project van literair productiehuis Wintertuin, Vitalis WoonZorg Groep en de Literaire Salon.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels