nieuws

Ouderen met tijdmachine back to the sixties

Ambiance

Terug naar een tijd toen de ouderen van nu in de kracht van hun leven waren: de jaren 60. Bewoners van woonzorgcentrum De Venser in Amsterdam gaan het beleven, vanaf zaterdag 10 mei. Hoe? Met een tijdmachine natuurlijk.

Ouderen met tijdmachine back to the sixties

De koelkast, de wasmachine en de televisie waren nieuw. Wie weet het nog? De vrije zaterdag werd ingevoerd en op straat reden nog maar weinig auto’s. Stichting De Tijdmachine wil ouderen meenemen, terug naar die tijd. De stichting heeft daartoe een mobiele kamer gebouwd die geheel in de stijl van de jaren 60 is ingericht. In deze sixties room stappen ouderen (vitaal, in het eerste stadium van dementie, zelfstandig wonend) onder begeleiding van vrijwilligers terug in de tijd.

”Wij willen dat bewoners zich lekker voelen. Want mensen die goed in hun vel zitten voelen zich energieker en doen minder een beroep op zorg. Zo levert De Tijdmachine op alle vlakken winst op”, licht Eric Hisgen, voorzitter raad van bestuur Amstelring, de meerwaarde van het project toe.

Lees ook: ‘Theatermakers verzamelen verhalen van dementerenden’

Energie

De Tijdmachine is een initiatief van projectontwikkelaar Tim Trooster (28). Centraal staat de overtuiging dat ouderen op alle vlakken opleven als ze zich even kunnen onderdompelen in de periode dat ze in de kracht van hun leven waren. ”Dat maakt zo veel energie en positiviteit los”, weet Trooster na de eerste pilotweken. ”De kracht van de herinnering zit ook in het oog voor het detail. Minutieus hebben we authentieke stoelen, tv’s, radio’s en keukenspullen bij elkaar gezocht.”

Wakker

Voor Eric Hisgen gaat De Tijdmachine duidelijk verder dan een leuke activiteit. ”Op YouTube staat een filmpje van een dementerende oude man die een koptelefoon op krijgt en dan plots ‘zijn’ muziek hoort. Je ziet ‘m als het ware wakker worden. Hij is naderhand zelfs kort in staat vragen te beantwoorden. Hoe waardevol is het wel niet wanneer je als verzorgende van zo’n man echt antwoord krijgt op de vraag: hoe gaat het met u? Toen Tim langs kwam met zijn plan hoefde ik niet lang na te denken. Meteen doen.”

Klik hier om een video te bekijken over De Tijdmachine.

Herinnering

Trooster hoopt De Tijdmachine vaker te kunnen inzetten. ”De kans daarop is groot aangezien in Nederland vier middelgrote en grote (zorg)instellingen hebben aangegeven De Tijdmachine binnen te willen halen. Als onderdeel van het project in Amsterdam wordt ook zorgvuldig bekeken welk effect De Tijdmachine heeft op het welbevinden van ouderen. ”Met de resultaten daarvan kunnen we de kracht van de herinnering mogelijk nog beter oproepen.”

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels