nieuws

Passende woning voor mensen met dementie: 5 tips

Ambiance

Voor iemand met dementie is een passende inrichting van de woon- en verblijfruimte van groot belang. Hoe richt je zo’n woonomgeving op de juiste manier in? Vijf tips.

Passende woning voor mensen met dementie: 5 tips
  • Inrichting: zorg voor voldoende beweegruimte en hou rekening met rollators en rolstoelen, maar ook met toekomstige uitbreiding (zwaardere zorg), hang schilderijen en wanddecoratie op ooghoogte en laat glasoppervlakten niet doorlopen tot het vloeroppervlak.

Lees ook: Thuis wonen voor veel dementerenden niet veilig

  • Licht: zorg voor een aantal zitplaatsen dicht bij het raam en breng verschillende soorten (dimbare) verlichting aan. Voorkom basisverlichting die schaduwen veroorzaakt of waar iemand recht inkijkt.
  • Geluid: laat medewerkers geen onderlinge gesprekken in de huiskamers voeren, breng vilten doppen aan onder de stoel- en tafelpoten en pas de vloersoort hierop aan (eerst testen), zorg dat bewoners een verzorgster ook altijd kunnen zien als ze spreekt, laat muziek horen die past bij de smaak van de bewoners, en voorkom dat huishoudelijke apparatuur zoals bijvoorbeeld een afwasmachine overlast geeft (zorgt voor onrust).
  • Gebruik van de inrichting: plaats verschillende soorten stoelen en tafels, realiseer een aantal zitplaatsen langs de muur, voorkom obstakels in de looproute, creëer intieme hoekjes waar bewoners zich kunnen terugtrekken.
  • Geur: zorg voor voldoende ventilatie en verse frisse lucht, voorkom minder prettige lichaamsgeuren van zowel bewoners als medewerkers, en zorg voor aangename, herkenbare geuren. Denk bijvoorbeeld aan de geur van vers gezette koffie of van net gebakken pannenkoeken.

> Lees ook Belevingsgerichte zorg: tips en voorbeelden uit de praktijk

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels