nieuws

‘Sfeerverlichting niet goed voor ouderen’

Ambiance

Gezellig een kaarsje aan of sfeer creëren met een schemerlamp; zeker tijdens de donkere dagen rond Kerst de normaalste zaak van de wereld in veel zorginstellingen. Geen goed idee, zeggen een aantal universiteiten.

‘Sfeerverlichting niet goed voor ouderen’

Zorginstellingen en ouderen thuis moeten binnen voldoende licht creëren. Met betere verlichting kunnen ouderen namelijk flinke gezondheidswinst boeken, wijst onderzoek van verschillende universiteiten uit. Daarover bericht het Eindhovens Dagblad.

Lees ook: Meer rust voor patiënt door gekleurd licht

Huiselijkheid

De meeste ouderen hebben een voorkeur voor schemerverlichting omdat ze die associëren met huiselijkheid en gezelligheid. “Terwijl juist zij meer licht nodig hebben om gewoon goed te kunnen zien”, zegt Mariëlle Aarts, docent licht en verlichting bij de Technische Universiteit Eindhoven.

Slaap-waakritme

Onderzoek toont aan dat veel blauwachtig wit licht in plaats van weinig, roodachtig wit licht er bovendien voor zorgt dat ouderen zich beter voelen en meer kunnen. “Het beïnvloedt het slaap-waakritme positief”, licht Aarts toe.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels