nieuws

Groene revolutie voor ouderen én dieren in Zaandam

Ambiance

Stichting Pennemes, gericht op met name ouderenzorg, heeft in Zaandam inmiddels haar wortels stevig in het groen staan. Dat is positief voor de bewoners, de wijk en het milieu. Wat doet de organisatie zoal?

Groene revolutie voor ouderen én dieren in Zaandam

De groene aanpak van Pennemes is integraal. “We hebben niet alleen een beleeftuin. We gaan veel verder. In al ons handelen komt ‘groen’ en dus duurzaamheid naar voren. Niet alleen omdat het leuk is. We meten de resultaten. Daar hebben niet alleen wij, maar ook andere instellingen iets aan”, aldus Rutger de Graaf, stafadviseur innovatie binnen de organisatie.

Bijenkorven

De Graaf vervolgt: “We zijn begonnen met moestuinbakken in onze tuin. Bewoners kunnen het voelen, plukken en opeten. Ook hebben we een moestuin met allerlei groenten. Buurtbewoners komen bij ons om te moestuinieren, samen met onze cliënten. In ons vogelproject bestuderen we samen met de wijk, vrijwilligers en de vogelwacht de vogelstand in onze omgeving.”

Knutselen

Pennemes kent het grootste gierzwaluwproject van Nederland, vertelt De Graaf. “We hebben 120 kasten voor de vogels gemaakt. Allemaal zonder subsidie. Met gedoneerd hout zijn we lekker gaan knutselen. Ook hebben we een eigen museum. Momenteel hebben we een expositie over vogels in de Zaanstreek. Op ons terrein lopen speciale kippen rond: zijdehoenders. De vacht is erg zacht. Ze zijn heel rustig, aanhankelijk en laten zich gemakkelijk aaien. Knuffelen met dieren doet een mens goed. Dat is wetenschappelijk bewezen.”

Dakboerderij

Pennemes werkt ook steeds meer digitaal, waardoor er in de toekomst minder papier nodig is. Zonnepanelen voor op het dak zijn inmiddels besteld. Het plan is om een dakboerderij te creëren met dieren, planten, gewassen en een plek om lekker te zitten.

Rutger de Graaf is erg enthousiast over een pilot in samenwerking met de afdeling Plantenwetenschappen van de Universiteit Leiden. “Planten, met name tropische, zijn in staat lucht te zuiveren en fijnstof te vangen. Zweetlucht, uitademen en gehoest vervuilen de binnenlucht continu. De universiteit heeft nu een verrijdbare bak met planten bij ons neergezet. We onderzoeken wat het effect is op onze bewoners. Voelen mensen zich fitter en alerter?”

>>TIP: Lees ook Friezen willen groene omgeving, Groningers en Drenten voorzieningen

Groene zorg

De zorginstelling wil graag een rol spelen in de groene revolutie in de zorg. De Graaf: “Aantonen dat ‘groen zijn’ niet alleen leuk is, maar dat het ook een positief effect heeft op de mens én het milieu. En dat voor niet al te veel geld. Dit is belangrijk, nu we steeds meer moeten doen met minder. Steeds meer studies tonen het positieve effect van de natuur aan op zowel gezonde mensen als mensen met bijvoorbeeld Alzheimer. ‘Groen’ maakt gezonder, vitaler en vrolijker. Natuur brengt ook mensen bijeen, wat positief is voor het welzijn. ‘Groen’ is er dus voor de zorg.

Maatschappelijk betrokken

Maar, zo zegt De Graaf, de zorg is er ook voor ‘groen’. “We leven in een land dat uitdagingen kent op natuurgebied; de luchtkwaliteit neemt af, mensen leven in ongezonde omgevingen, de biodiversiteit neemt af et cetera. Pennemes is een maatschappelijk betrokken organisatie. Dan zeg je niet: ‘Er zijn problemen in de wereld, daar doen wij niets mee’. Sommige vogelsoorten verdwijnen langzamerhand, om een voorbeeld te noemen. Daar willen we iets mee. Vogels leven immers ook in onze wijk.”

Bron: ZorgInstellingen, oktober 2015

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels