nieuws

Huiskamerkunstenaar legt verhalen van ouderen vast

Ambiance

Gewapend met een koffer vol ideeën en een werkplek die met een hijskraan gebracht wordt; verzorgingstehuis Wilgenhof maakt zich op voor een wel heel bijzondere logé.

Huiskamerkunstenaar legt verhalen van ouderen vast

Bewoners van Vitalis Wilgenhof in Eindhoven krijgen de komende zes weken hun eigen huiskamerkunstenaar. Wat Tsjalke Boum, de ‘artist in residence’, gaat doen, hangt af van de bewoners.

Samenspel

Bouma gaat samen met bewoners een co-creatieproces aan: een samenspel tussen een ontwerper en zijn publiek. Van oude meubels die niet meer met hun eigenaar mee kunnen naar het zorgcentrum, iets nieuws maken, of toch verhalen van bewoners vastleggen en deze een beeldende vorm geven; alles ligt nog open.

Kunstblok

Het logeerfeest van Bouma is het startschot van het project Kunstblok, een reizend atelier in een zeecontainer Vitalis WoonZorg Groep, dat de komende twee jaar op verschillende zorglocaties een tijdelijke werkplek biedt aan tien verschillende kunstenaars. Deze kunstenaars hebben één ding gemeen: ze laten zich inspereren door de bewoners.

Verhalen

“Ouderen zitten vol verhalen”, weet Maaike Mul, coördinator kunst en cultuur bij Vitalis. “Met dit project willen we benadrukken dat ze geen zielige, zorgbehoevende groep zijn, maar juist krachtig en volop meetellend. Dat laten we niet alleen aan henzelf zien, maar ook aan de buitenwereld.”

Elke artist in residence krijgt gelegenheid te exposeren op de locaties en het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Sociaal maatschappelijk

Tsjalke Bouma is een specialist in co-creatie en ontwerp rondom sociaal maatschappelijke vragen. Zo werkte hij in verschillende projecten met groepen oudere mannen met beperkingen. Ook is hij actief in projecten rondom cultuur en leefbaarheid in buurten: zo ontwierp en bouwde hij met bewoners uit Drents Dorp kolossale buurttafels voor de collectieve moestuin.

Lees ook: Steeds meer ouderen leren Van Gogh kennen

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels