nieuws

Deze bewoners kunnen toveren

Ambiance

Aan tafel kun je van een maaltijd of een kopje koffie genieten. Het is in ieder geval een plek waar mensen samenkomen. Bewoners van woonzorgcentrum Gereia in Oldenzaal kunnen ook toveren aan tafel.

Deze bewoners kunnen toveren

Want bij Gereia staat sinds kort de Tovertafel. Dit is een interactief spel met lichtanimaties die worden geprojecteerd op een eettafel. De Tovertafel is vooral bedoeld voor dementerenden. Er zijn tot nu toe zeven games ontwikkeld om ouderen met dementie op fysiek, sociaal en mentaal vlak te stimuleren.

Waardevolle momenten

Gereia is de eerste locatie van Zorggroep Sint Maarten die de Tovertafel in gebruik neemt. Omdat Sint Maarten tien jaar bestaat, krijgen alle zeventien locaties binnenkort een Tovertafel. “Een duurzaam cadeau dat vele waardevolle momenten zal opleveren”, aldus Bert Kwadijk, algemeen directeur van Zorggroep Sint Maarten.

De Tovertafel is ontwikkeld door het bedrijf Active Cues en is het resultaat van een vierjarig promotieonderzoek van Hester Anderiesen aan de faculteiten Industrieel Ontwerpen (TU Delft) en Klinische Neuropsychologie (VU). De Tovertafel werd in nauwe samenwerking met bewoners van een zorgorganisatie ontwikkeld.

Welbevinden

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat gebruik van de Tovertafel een positieve trend teweegbrengt in het welbevinden en de sociale activiteit van ouderen met dementie en dat zij duidelijk meer gaan bewegen.

Foto: Active Cues

Lees ook: Dementie is een beleving bij Zorgcentra De Betuwe

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels