nieuws

‘Het ochtendritueel’ wint CZ zorgprijs

Ambiance

Op 9 november is de jaarlijkse CZ zorgprijs uitgereikt, die dit jaar in het teken van patiëntgerichtheid stond. De eerste prijs van 25.000 euro ging naar ‘Het ochtendritueel’, een initiatief van De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht.

‘Het ochtendritueel’ wint CZ zorgprijs

In totaal deden 52 zorginstanties mee aan de wedstrijd, uitgeschreven door het CZ Fonds, voor innovatieve projecten in de zorg. Hieruit werden tien zorginstanties genomineerd. De genomineerde projecten kwamen uit alle hoeken van de gezondheidszorg, van revalidatie tot dementiezorg en van intensive care tot GGZ. Nieuw dit jaar was de beoordeling van zowel een patiëntenjury als een vakjury.

Meer regie

De winnaar ‘Het ochtendritueel‘ helpt patiënten om na een beroerte weer voor zichzelf te zorgen door middel van op maat gemaakte oefeningen van ochtendrituelen. Het werd door de jury als een behapbaar idee gezien dat positieve energie geeft. Het loslaten van de strakke institutionele planning werd radicaal genoemd door de jury. “We behandelden eerst enkel in groepen. Dat hebben we losgelaten. De revalidant kan oefenen wat die persoon op dat moment nodig heeft. Het geeft de patiënten echt meer regie en mogelijkheden”, aldus de winnaar.

De patiënt centraal

De tweede prijs van 10.000 euro ging naar het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, dat mantelzorgers hechter betrekt bij de zorg voor hun naasten. Door dit initiatief ontstaat volgens de jury een vloeiende overgang tussen het ziekenhuis en de thuissituatie. Het brons ging naar het Westfriesgasthuis in Hoorn. Hier zorgen ze ervoor dat intensive-care patiënten met een korte levensverwachting toch naar huis kunnen. De jury gaf aan het mooi te vinden dat in dit project de patiënt en familie echt centraal staan.

Lees ook: Verwenzorgprijs voor veertig zorginstellingen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels