nieuws

In 4 stappen naar de menselijke maat

Ambiance

Hoe krijgen we de menselijke maat in de zorg terug? Vier standpunten van Willem Bischoff van Heemskerck, initiatiefnemer van Golden Years.

In 4 stappen naar de menselijke maat

1. Eigen regie over het leven

“We vinden het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk de regie houden over hun leven. In de reguliere zorg roepen ze dat ook, alleen doen ze het vaak niet. Bij ons is dat de basis. We praten niet over cliënten als ze er bij zijn, we aaien ze niet over de bol als kinderen. Onze houding werpt veel minder weerstand op. Onze cliënten gaan niet wandelen, ze willen wandelen. Niet met een fysiotherapeut in een klein zaaltje, maar lekker buiten in onze parkomgevingen. Belangrijk is dat mensen zich vrij voelen. Dan maken ze progressie.”

2. Warm wonen

“In de reguliere verpleeghuizen zien we vaak kleine, sombere kamers, waar het soms ook nog eens stinkt. Onze ruimtes zien er totaal anders uit. Interieurmensen sturen vaak op wat er in de markt aangeboden wordt. Daar gaat het niet om. We willen geen statisch design. Het is belangrijk de juiste kleuren voor rust en vrolijkheid te kiezen.

3. Sociaal (kunnen) zijn

“Worden mensen ouder, dan sterven de mensen in hun omgeving. De sociale kring is nog maar klein. Dat proberen we op te vangen. Hoe? Vooral door een aantrekkelijke omgeving te creëren. We hebben onder andere een dierenweide. Niet alleen voor de mensen zelf, maar ook voor de (klein)kinderen die op bezoek komen. Die vinden het geweldig.”

4. Zelfredzaamheid en actie

“Als mensen zelf dingen doen, geeft dat enorm veel vertrouwen. Denk aan het maken van een schilderij of bloemschikken. We bieden deze en ook andere activiteiten aan, zoals kookworkshops en wijnproeverijen. Beweging is belangrijk, dus dat bieden we onze cliënten ook.”

Luxe en comfort

Golden Years biedt een woon- en zorgomgeving waarin luxe en comfort middels services gecombineerd wordt met aandacht, zorg, geborgenheid en veiligheid. Niets moet, alles mag. Golden Years kent momenteel twee residenties: Eikenrode in Loosdrecht en Oldenbarneveldt in Rotterdam. Een derde is in ontwikkeling.

Lees meer over de menselijke maat bij Golden Years in de decembereditie van Gastvrije Zorg.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels