nieuws

Zwevende kunst in het Westfriesgasthuis

Ambiance

Kunst in het ziekenhuis kan eraan bijdragen dat patiënten, bezoekers én personeel zich prettig voelen. Het Westfriesgasthuis heeft sinds kort een bijzonder kunstwerk hangen, dat lijkt te zweven.

Zwevende kunst in het Westfriesgasthuis

Wie gebruikmaakt van een van de nieuwe trappenhuizen van het Westfriesgasthuis in Hoorn, zal het niet ontgaan: vanaf de vijfde verdieping tot aan de begane grond hangen stukken hout die naar beneden lijken te dwarrelen. Alle stukken hout zijn met de hand gebogen en beschilderd. Het werk is van kunstenaar Tijs Rooijakkers.

Verbeelding

“Ik wil dat mijn installaties ogen als schetsen in de ruimte: zich niks aantrekkend van de zwaartekracht of andere natuurwetten”, zegt Rooijakkers. “Getekend en gewichtloos. Je ziet dat ze vastzitten en stilstaan maar in je verbeelding zweven en zwermen ze voort.”

Open karakter

De keuze voor Rooijakkers is volgens Nils van Mourik, manager Facilitair Bedrijf en Vastgoed van het Westfriesgasthuis, een logische. “We hebben voor Tijs gekozen omdat we het open karakter van het gebouw wilden behouden en Tijs werkt met natuurlijke materialen die we ook in het gebouw hebben verwerkt.”

Dynamisch

Rooijakkers werkt daarnaast vormen van schepen. Dat past bij Hoorn, weet Van Mourik. “Je sluit op deze manier de open ruimte af, zonder dat het afgesloten oogt. Door de trap die er omheen loopt, zie je het kunstwerk telkens weer vanuit een andere invalshoek. Het is dynamisch en blijft je verrassen door het wisselende perspectief.”

Het werk van Rooijakers is zeker niet het enige kunstobject in het Westfriesgasthuis. Het ziekenhuis heeft plek voor verschillende kunstwerken en houdt regelmatig exposities in samenwerking met Kunstcentrum De Boterhal in Hoorn.

Foto: Dewi Koomen

Bekijk hieronder een video over het nieuwe kunstwerk in het Westfriesgasthuis

Lees ook: Steeds meer ouderen leren Van Gogh kennen

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels