nieuws

‘Een ziekenhuis mag niet aanvoelen als een fabriek’

Ambiance

Ziekenhuizen zijn vaak enorme gebouwen die aanvoelen als een fabriek. Dat is op verschillende manieren te voorkomen, menen zorgarchitecten Femke Feenstra en Roelof Gortemaker van architectenbureau De Jong Gortemaker Algra.

‘Een ziekenhuis mag niet aanvoelen als een fabriek’

“Je ziet op dit moment dat veel ziekenhuizen met elkaar gaan fuseren”, zeggen Feenstra en Gortemaker. “Er vormen zich een aantal grotere groepen ziekenhuizen. Ze blijven alle zorg leveren, maar op verschillende plekken. Je kunt niet meer overal terecht voor elke operatie. Voor ons als architecten ligt daar dan de taak om de zorg zo humaan mogelijk te houden. We moeten voorkomen dat een ziekenhuis gaat aanvoelen als een fabriek.”

Welzijn

Een grote uitdaging voor architecten. “Het betekent dat je diensten moet gaan aanbieden die niet puur met een ziekenhuis geassocieerd worden, maar die wel goed zijn voor het welzijn. Denk bijvoorbeeld aan preventie, voorlichting over voeding en beweging. Of een fitnesscentrum, een winkel met gezonde spullen. Zorg gaat namelijk niet meer alleen over genezen, maar ook over preventie. Dat komt ook omdat de ligduur van een patiënt tegenwoordig zo kort mogelijk moet zijn. Je wilt mensen cru gezegd zo snel mogelijk uit
bed hebben.”

Lees het hele interview met Femke Feenstra en Roelof Gortemaker in vakblad ZorgInstellingen.

Op de foto: het Meander Medisch Centrum in Amersfoort

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels