nieuws

Kinderen vinden ouderen door ze te schilderen

Ambiance

Hoe breng je ouderen in contact met de jongere generatie? Door een schilderwedstrijd te organiseren bijvoorbeeld.

Kinderen vinden ouderen door ze te schilderen

Dit jaar hebben bijna drieduizend leerlingen van scholen uit het hele land meegedaan aan het project Jongeren portretteren Ouderen, dat voor de vijfde keer georganiseerd wordt door het Nationaal Ouderenfonds samen met de Riki Stichting.

Contact

“Bij Jongeren portretteren Ouderen staat de oudere model voor een basisschoolleerling. Die legt de oudere persoon vast in een uniek geschilderd portret”, zegt Ingrid Strating van de Riki Stichting. “Zo ontstaat er op een creatieve en ongedwongen manier contact tussen jong en oud. En samenwerking tussen woonzorgcentra en scholen. Dit is wat het Nationaal Ouderenfonds en de Riki Stichting steeds stimuleren.”

Lees ook: Een kunstenaar in iedere zorginstelling

Willem Schortinghuis van het Ouderenfonds: “Elke school vulde het programma anders in. Dat leverde een leuke mix van activiteiten op. Zo gingen scholieren op bezoek bij een woonzorgcentrum bij hen in de buurt. Tijdens het gezamenlijk koffie-uurtje portretteerden zij de ouderen. Andere leerlingen bezochten dementerende ouderen en kregen te horen wat dementie is. Aansluitend vereeuwigden de leerlingen de ouderen. Er zijn scholen die ouderen in hun klaslokalen rondleidden. Daar konden ze met eigen ogen zien hoe het onderwijssysteem van nu in elkaar zit. Van de werking van een digibord tot de staartdeling anno nu.”

Prijzen

Cabaretière en actrice Sanne Wallis de Vries maakt donderdag 12 maart bekend welke basisschoolleerling van groep 6, 7 of 8 het mooiste een oudere heeft geportretteerd. De prijsuitreiking in het kader van Jongeren portretteren Ouderen is om 11 uur op de Anne Frankschool in Utrecht. De winnaar wint samen met de klas en de geportretteerde ouderen een schoolreis naar keuze.
De prijsuitreiking voor het beste schilderij uit groep 3, 4 en 5 is 12 maart om 13.30 uur op CBS De Rank in Aadorp. Ook deze hele klas en de ouderen winnen dankzij de Riki Stichting een schoolreis ter waarde van 1500 euro.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels