nieuws

‘Pas publieke ruimte aan voor thuiswonende ouderen’

Ambiance

Niet alleen het huis moet soms aangepast worden als ouderen langer thuis willen wonen. Ook de inrichting van de publieke ruimte is van belang.

‘Pas publieke ruimte aan voor thuiswonende ouderen’

Dat zegt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), dat onlangs de verkenning Ruimte voor redzaamheid uitreikte aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Rustpunten

De inrichting van de publieke ruimte kan ouderen hinderen bij hun dagelijkse bezigheden, stelt de RVZ. Gebrek aan rustpunten zoals bankjes, smalle trottoirs en het ontbreken van beschutting tegen weer en wind, kunnen ouderen ervan weerhouden erop uit te gaan. Dat beperkt volgens de RVZ de redzaamheid van ouderen en de mogelijkheden om hun leven zelfstandig en met hulp van hun sociale contacten vorm te geven.

Ondersteunen

De Raad ziet een toegankelijke publieke ruimte als nieuw onderdeel van de algemene voorzieningen waarmee gemeenten ouderen ondersteunen. Onder een toegankelijke publieke ruimte verstaat de Raad een veilige ruimte, die beweegvriendelijk is, de weg wijst aan wie hem vergeten is en mensen helpt elkaar te ontmoeten.

Lees ook: Wie de woning aan wil passen, kan beter verhuizen

Het aantal ouderen neemt de komende decennia sterk toe. Gemeenten kunnen volgens de RVZ veel winnen als ze tijdig nadenken over het goed benutten van de publieke ruimte. Ook nadenken over de tijdelijke invulling van in onbruik geraakte gebouwen en terreinen kan bijdragen aan meer flexibiliteit. Gemeenten kunnen daarbij samenwerken met bedrijven, maatschappelijke instellingen en burgers zelf, zo adviseert de RVZ.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels