nieuws

Ontvangst Nederlandse ziekenhuizen beoordeeld op gastvrijheid

Ambiance

In zeven weken meer dan drieduizend kilometer afleggen kriskras door Nederland om zeventig ziekenhuizen te testen op de gastvrijheid van hun entrees. Emilie Bots-van der Grinten deed het.

Ontvangst Nederlandse ziekenhuizen beoordeeld op gastvrijheid

Bots-van der Grinten is ambassadeur ziekenhuisdiensten bij Jeeves, een bedrijf dat gastvrije diensten levert aan ziekenhuizen. Zij maakte een roadtrip langs de entrees van ziekenhuizen en het gebied daaromheen om te zien hoe ze eruitzien en of ze functioneel en gastvrij zijn voor de honderden patiënten en bezoekers die er dagelijks gebruik van maken.

Geen geheimen

“Na het zien van de eerste tien ziekenhuizen was ik verrast, na nog eens tien ziekenhuizen werd een patroon zichtbaar en na alle provincies te hebben doorkruist en de resterende vijftig ziekenhuizen bezocht te hebben, kennen de entreegebieden voor mij geen geheimen meer”, aldus Bots-van der Grinten. “Ik heb alles voorbij zien komen: van heel gastvrije entrees tot bijzonder patiëntonvriendelijke entrees. En alles daar tussen in.”

Lees ook: Reinier de Graaf heeft straks een nieuw ontvangstsysteem

Beoordeling

Bij de beoordeling heeft Bots-van der Grinten gelet op vier onderdelen: de afstand tussen parking en de entree, de verkeersdrukte direct voor de entree, het parkeergedrag van bezoekers en dienstverleners en als laatste de mogelijkheid om droog de hoofdingang te bereiken.

“Dit laatste punt lijkt misschien pietluttig, maar zie het eens voor je: je komt bij het ziekenhuis, haalt in de stromende regen een rolstoel, loopt weer naar de auto waar bijvoorbeeld je vader uit de auto geholpen moet worden en in die rolstoel moet om hem vervolgens naar de ingang te brengen. Daarna mag je nog teruglopen om de auto te gaan parkeren. Dan is beschutting geen overbodige luxe.”

Afstand

De afstand tussen de parking en de entree speelt volgens Bots-van der Grinten een cruciale rol. “Wordt de auto vlakbij de ingang geparkeerd of, zoals bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, onder het ziekenhuis? Dan is de afstand goed overbrugbaar. Er zijn echter ook ziekenhuizen waar de parking een stuk verder weg ligt, zoals bij ziekenhuis Refaja of het Gemini Ziekenhuis. Verschillende ziekenhuizen hebben hiervoor een oplossing bedacht.”

Lees het hele verslag van Emilie Bots-van der Grinten in de komende editie van Gastvrije Zorg.

Op de foto: de ingang van het Ikazia Ziekenhuis.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels