nieuws

Patiëntenkamers geïnspireerd door Vermeer

Ambiance

De patiëntenkamers van het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis krijgen een bijzondere uitstraling, geïnspireerd door de schilderijen van Vermeer en de historische stad Delft.

Patiëntenkamers geïnspireerd door Vermeer

De sfeervolle patiëntenkamers hebben gordijnen, vloeren en wanden die linnenkleurig, geel, oranje, blauw en bruin zijn. Deze kleuren komen terug in de bekende werken van Vermeer.

Nieuwe stoffen

Een belangrijk onderdeel van de aankleding is de raambekleding. Het ziekenhuis diende bij de textielleverancier zeer specifieke verzoeken in voor de gordijnen. “Zo specifiek dat er zelfs nieuwe stoffen zijn ontwikkeld. Dat is bijzonder,” vertelt Marianca van Leeuwenburg, projectleider nieuwbouw FAB.

Ze is vooral trots op de gordijnen voor de kliniek. “Die hebben we zelf ontworpen. De basiskleur is beige en het ziet eruit als linnen, net als het behang in de patiëntenkamers. In de stoffen zit een afwisseling  van verticale banen met verschillende diktes en kleuren. De gordijnen dragen bij aan de uitstraling van een gastvrije hotelkamer.”

Afgestemd op patiënt

In het nieuwe ziekenhuis is duidelijk rekening gehouden met de functie van de ruimtes. “We stemmen het af op de patiënten. Voor de afdeling Moeder & Kind zijn de gordijnen bijvoorbeeld in fellere kleuren, een stuk vrolijker”, aldus Van Leeuwenburg.

“Bij de poliklinieken hangen strakke witte gordijnen die qua dikte tussen een gewoon gordijn en een vitrage zitten. Daarnaast heb je  een wit gordijn rondom de onderzoeksbank met een bruingrijs streepje, waardoor het minder doorschijnt. Zo heeft de patiënt meer privacy tijdens het aan- en uitkleden.”

Lees ook: Exclusieve kamers met hotelsfeer in Spaarne Ziekenhuis

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels