nieuws

Steeds meer ouderen leren Van Gogh kennen

Ambiance

Vincent van Gogh lijkt een opmars te maken in de zorg. GGZ-instelling Reinier van Arkel startte eerder al een project rondom de schilder. Nu wil ook het Van Gogh Museum in Amsterdam ouderen inspireren.

Steeds meer ouderen leren Van Gogh kennen

Het Van Gogh Museum heeft het project Kunst maakt de mens gelanceerd. Het doel: ouderen kennis laten maken met Van Gogh. Vanuit de gedachte dat kunst verbindt, zet het Van Gogh Museum – samen met partners uit de culturele, welzijns- en zorgsector – zijn museale kennis in om kwetsbare ouderen in staat te stellen kunst te beoefenen en te beleven.

Met dit outreach-project biedt het Van Gogh Museum groepen kwetsbare ouderen workshops aan waarin ze, geïnspireerd door het leven en werk van Vincent van Gogh, zelf kunst maken. Kunst maakt de mens richt zich op ouderen die door fysieke beperkingen of het wegvallen van naasten een steeds beperkter sociaal leven hebben.

Het museum wil hiermee inspelen op de vergrijzing in Nederland: het aantal 65-plussers neemt naar verwachting toe van 2,7 miljoen in 2012 naar 4,7 miljoen in 2041. Met de workshops ‘Kunst maakt de mens’ richt het museum zich op ouderen die door fysieke beperkingen of het wegvallen van naasten een steeds beperkter sociaal leven hebben.

Toegankelijk

Het museum gaat letterlijk naar de ouderen toe: workshops vinden plaats in woon- en zorgcentra verspreid door het hele land. “We willen ouderen geïnspireerd door Van Gogh laten herontdekken wat ze kunnen, wat ze weten en wie ze zijn”, zegt Axel Rüger directeur van het Van Gogh Museum. “Zo maken we niet alleen Van Gogh toegankelijk voor de groeiende groep senioren in Nederland, maar dragen we vanuit de gedachte dat kunst verrijkt en verbindt, ook bij aan hun welzijn.”

Atelier op rollator

Voor de lancering vond er een Kunst maakt de mens-workshop plaats voor bewoners van Wooncentrum De Kastanjehof (Cordaan). Met behulp van een Rijdend Van Gogh Atelier – een speciaal voor dit project vervaardigd ‘atelier op rollator’ gevuld met objecten die te maken hebben met Van Gogh (zoals reproducties van schilderijen, brieven, paletten, zonnebloemen en materialen voor de workshop) – gingen de deelnemers, begeleid door een kunstenaar, samen aan de slag.

De kunstenaar liet de deelnemers ontdekken hoe ze net als Van Gogh emoties kunnen uitdrukken. Door de combinatie van objecten aanraken, schrijven, tekenen en ervaringen delen, stimuleert de kunstenaar het zelfvertrouwen van de ouderen. Doel is het gezamenlijk ontdekken van het emotionele effect en de expressieve potentie van kunst, ongeacht leeftijd en mogelijkheden. In de woorden van een 83-jarige deelnemer: “Ik had nooit gedacht dat ik zoiets moois kon maken.”

Hein Walter: ‘Een kunstenaar in iedere zorginstelling’

Samenwerking

Kunst maakt de mens is een driejarige samenwerking tussen het Van Gogh Museum en partners uit de culturele, welzijns- en zorgsector. Huidige partners zijn transitie-adviespraktijk Viatore, zorgorganisatie Cordaan, Nationale Vereniging de Zonnebloem en vrijwilligersorganisatie Vier het leven. In september 2015 stapt ook Van Gogh Brabant – startend met Nuenen/Eindhoven – en het Kröller-Müller Museum in. In totaal willen de partners ruim 1600 ouderen bereiken en leren hoe ze door samenwerking met kunstparticipatie het leven van ouderen kunnen verrijken.

Kunst maakt de mens is een van de projecten die wordt gesteund door Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo in het programma ‘Lang Leve Kunst’. Deze fondsen ondersteunen projecten die de kwaliteit van leven van ouderen bevorderen.

Lees ook: Van Gogh inspireert iedereen bij Reinier van Arkel

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels