nieuws

Bij Coloriet Laarhof slapen ze beter door ander licht

Ambiance

In Coloriet Laarhof, een kleinschalige woonomgeving voor dementerenden, hangt sinds november vorig jaar biodynamische verlichting. De baten van 120.000 euro aan kosten.

Bij Coloriet Laarhof slapen ze beter door ander licht

Nico Heeman, manager bedrijfsvoering bij Coloriet, constateert dat de bewoners meer op hun gemak zijn. “Overdag zijn ze actiever. De verstoringen gedurende de nacht zijn minder.” Ze slapen ook beter, vindt hij. Door de hoge lichtkwaliteit is volgens hem ook de oriëntatie beter.

Biodynamische verlichting

Maar dat is nog niet alles. Het licht compenseert beperkingen aan het gezichtsvermogen, stelt Heeman. “Dat verhoogt de veiligheid, want bewoners vallen minder snel. Al met al heeft draagt deze verlichting bij aan het comfort voor onze bewoners.
Het lichtprogramma loopt van zeven uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds. “Wij hebben daar van een van de bewoners al een opmerkelijke vraag over gekregen. Of de verlichting niet kan blijven branden, anders is het zo donker.’
Heeman concludeert dat onder andere de biodynamische verlichting zorgt voor een optimale bewegingsvrijheid, veiligheid en privacy. “Onze uitgangspunten bij aanvang van het project.”

Kerstsfeer

Alhoewel de biodynamische verlichting voor veel positieve effecten lijkt te zorgen, zijn volgens Haze ook enkele aandachtspunten te noemen. “Het is felle verlichting. Het plaatsen van een kerstboom met kerstverlichting in december, had geen zin. De sfeer die de lichtjes geven, was er niet. Dus hebben we andere manieren gevonden om de feestelijke kerstsfeer te benadrukken.”

Een feller licht in de huiskamers heeft verder als effect, zo stelt Haze, dat de bewoners de gangen als donkerder ervaren. “Dus hebben we met normale ledverlichting in de gangen bij geschakeld.”

Lees ook: ‘Sfeerverlichting niet goed voor ouderen’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels