nieuws

Bedbox maakt trip naar OK prettiger

Ambiance

Hoe fijn is het als patiënten die geopereerd worden hun bril of gehoorapparaat niet in de kamer achter hoeven te laten, maar tot in de operatiekamer kunnen dragen? Het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft daar een simpele oplossing voor bedacht.

Bedbox maakt trip naar OK prettiger

Patiënten van het Dordtse ziekenhuis die op het punt staan geopereerd te worden, kunnen vanaf nu gebruikmaken van de Bedbox. Dit is een klein klein kartonnen doosje dat wordt opgehangen aan het hekje rondom het bed waar patiënten hun bril en gehoorapparaat in kwijt kunnen. Normaal gesproken moesten deze items achterblijven op de kamer, wanneer de patiënt naar de operatiekamer ging.

Minder prettig

“Voor veel mensen is dat ongemakkelijk”, vertelt Vico de Graaf van de afdeling Gastvrij. “Als de patiënt dan onderweg naar de OK nog iemand tegenkomt die hem of haar succes wenst, of als de verpleegkundige of de dokter iets vertelt of vraagt, dan is dat contact toch minder prettig zonder bril of gehoorapparaat. Nu houdt de patiënt de bril op, of het gehoorapparaat in, tot op de OK. Daarna gaan deze eigendommen in het doosje, waardoor ze niet kwijt kunnen raken. Na het ontwaken zijn ze direct weer bij de hand. Het bed blijft immers bij de patiënt.”

Lees ook: ‘Muziek voor iedereen die een operatie ondergaat’

Heel handig

Patiënte Ellen van Honschoten uit Dordrecht was de eerste die de Bedbox uitgereikt kreeg. “Een heel goed initiatief”, zegt zij. “Zelf kan ik zonder bril nog wel wat zien, maar ik kan me ook voorstellen dat het lastig is als dat niet zo is. Heel handig, ik ga ‘m direct gebruiken!”

Op de bovenste foto: coördinator Gastvrij Vico de Graaf biedt patiënte Ellen van Honschoten de eerste Bedbox aan, vlak voor haar operatie.

Bedbox.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels