nieuws

‘Maak healing environment concreet’

Ambiance

Het begrip healing environment dreigt een loze term te worden. Zonde, vindt onderzoeker Helianthe Kort, want het is een goed streven. Maar: maak het alsjeblieft concreet.

‘Maak healing environment concreet’

Als onderzoeker aan de Hogeschool van Utrecht en de Technische Universiteit Eindhoven zit ze regelmatig aan tafel bij zorginstellingen en ziekenhuizen om te praten over het creëren van een gezonde omgeving. Het zijn gesprekken waar ze veel van leert, omdat ze een kijkje bieden in de praktijk.

Niet duidelijk

Maar het zijn ook gesprekken waar ze zich soms over verbaast. Dan wordt er wel gezegd dat de zorginstelling iets wil doen met ‘healing environment’, maar dan wordt niet duidelijk wat ze daar precies mee bedoelen. “En als ik dan doorvraag, krijg ik te horen dat de omgeving moet bijdragen aan het welbevinden van de mensen. Punt. Daar houdt het op. Dat is natuurlijk een goed streven, maar het is veel te vaag. Het is een dooddoener.”

> Lees ook Healing environment in het ziekenhuis en de zorginstelling

Healing environment concreet

Volgens Helianthe Kort moet het hele begrip van healing environment concreter gemaakt worden. “Ik kan me echt verwonderen over de vaagheid eromheen. Er zijn zoveel partijen die het over een healing environment hebben, maar wat is dat dan? Hoe krijg je het in je vingers? Als je het principe eenmaal gaat uitwerken en met het bedrijfsleven contracten aangaat, hoe kan je hen uitleggen waar je voor wilt staan als zorginstelling? Hoe kan je een healing environment zo definiëren dat iedereen begrijpt wat het inhoudt? Dat zijn vragen waar ik in mijn werk als onderzoeker antwoord op wil geven.”

> Lees ook Onderzoek healing environment: wat is het effect?

Hoe maak je als zorginstelling zo’n healing environment concreet? Kort: “Door kritisch te kijken naar de fysieke omgeving. En dan niet alleen naar zaken als ruimte en groen, maar ook naar thermisch comfort en de lichtconditie.”

Kritische blik

Het ontbreekt zorginstellingen nog vaak aan die kritische blik, aldus Kort. “Samen met een collega heb ik bijvoorbeeld gekeken naar de lichtconditie in een verpleeghuis. We zijn toch wel geschrokken van wat we daar tegenkwamen, zeker omdat het nog nieuwbouw was ook. Tijdens het hele bouwtraject was er steeds overleg over allerlei bouwtechnische aspecten, maar er werd blijkbaar niet doorgesproken over termen als gezondheid en het werken in een prettige omgeving.”

Missie healing environment concreet

Haar missie is daarom om zorginstellingen meer evidence-based gericht te laten denken. “Dat ze zich vaker afvragen wat het effect is van een bepaalde maatregel. Als een leverancier zegt dat de ruimte koeler wordt als je een bepaalde soort verf gebruikt, hoeft dat niet altijd waar te zijn.”

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels