nieuws

Nepouderen lopen rond op muziekfestival

Ambiance

Gezien de vergrijzing in Nederland en het doel om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen, is contact met en begrip van de jongere generatie van groot belang. Het muziekfestival Lowlands is wellicht een uitstekende plek om dat te stimuleren.

Nepouderen lopen rond op muziekfestival

Op het populaire driedaagse festival in Biddinghuizen kunnen jongeren aan den lijve ondervinden hoe het is om als oudere het evenement te bezoeken. Ze kunnen zich in een zogenaamd oudersdomspak laten hijsen dat beperkingen van ouderdom simuleert, zoals stijve gewrichten, trillende handen en beperkter zicht.

Bewustzijn

Het experiment wordt uitgevoerd door wetenschappers van het Radboudumc, die met dit initiatief bij jongeren meer bewustzijn willen creëren voor ouderen en de problemen en obstakels waar ze dagelijks mee te maken hebben. “We laten de deelnemers een aantal handelingen uitvoeren, die ze normaal zonder nadenken en problemen kunnen; zoals opstaan uit een stoel en een stuk lopen met obstakels”, zegt wetenschapper Miriam Reelick. “Ze zullen merken dat dit ineens heel anders is met beperkingen.”

Veroudering

Het ouderdomspak dient nog een ander doel: onderzoeken wat het beeld is dat jongeren van ouderen hebben. Daarnaast willen de onderzoekers weten hoe jongeren denken over veroudering bij hen zelf. “Zien ze zich bijvoorbeeld over dertig jaar nog steeds op Lowlands staan?”, vraagt wetenschapper Franka Bakker zich af.

Volgens Bakker hebben de twee groepen elkaar nodig en hebben ze elkaar veel te bieden. “Bijvoorbeeld door kennisoverdracht op de werkvloer, door het leveren van mantelzorg en bij sociale contacten.”

Kanker

Op het festivalterrein van Lowlands is ook een poli te vinden van het Radboudumc waar jongeren vragen kunnen stellen over kanker en de gevolgen van de ziekte. Beide initiatieven zijn onderdeel van Lowlands Science, een samenwerkingsverband van Lowlands, Campagnebureau BKB, magazine New Scientist en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Lees ook: Hindernisbaan leert jongeren over het leven van zorgbehoevenden

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels