nieuws

Voordeursticker creëert thuisgevoel

Ambiance

Zorginstellingen proberen op allerlei manieren een thuisgevoel te creëren voor bewoners. In de nieuwe Gastvrije Zorg is te lezen hoe die beleving al bij de voordeur kan beginnen.

Voordeursticker creëert thuisgevoel

True doors is een bedrijf dat gepersonaliseerde opplakdeuren maakt voor dementerenden. Nadat Marieke van Diepen, fotograaf en oprichter, is Estland een project had afgerond waarbij ze deuren fotografeerde en archiveerde, wilde ze daar in Nederland mee doorgaan. “Het was mijn grote droom het project door te zetten in verzorgings- en verpleeghuizen. Ik vind het heftig daar. Die lange gangen waarin je niet ziet waar iedereen woont. De mensen lopen er zo verloren bij. Waar is hun thuisgevoel? Dus ja, toen hebben we begin 2014 – samen met nog een paar anderen – true doors opgericht.”

Pimpen

Het toeval wilde dat tegelijkertijd met de oprichting van true doors Marieke van Diepen een vraag kreeg van Anja Meeuwesen, destijds manager Zorg op woonzorgcentrum De Bijsterstede van De Wever in Tilburg, een organisatie op het gebied van ouderenzorg. “We waren bezig met het ‘pimpen’ van de locatie en hierover in gesprek met studenten van St. Lucas, een school voor grafische vormgeving”, legt Meeuwesen uit. “We kwamen toen op het idee van échte voordeuren. Niet veel later ontmoetten we Marieke en hebben we verder geborduurd op dit concept.”

Enthousiast

Nu zijn er zo’n 25 beplakte deuren, ook op de zorg- en verpleegafdelingen. Meeuwesen: “Wat voor deuren onze cliënten wilden? Het grappige was, sommigen stelden voor allemaal dezelfde nieuwe deur te nemen om een eenheid te creëren in de gang. Anderen wensten een eigen, specifieke deur. Allemaal waren en zijn ze even enthousiast. Een van de bewoners heeft zelfs een ‘ja/nee-sticker’ op zijn deur geplakt. Met het project ‘Dit is mijn voordeur, dit is mijn straat’ creëren we een echt thuisgevoel.”

Lees meer over gepersonaliseerde voordeuren in de ouderenzorg in de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg.

voordeur

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels