nieuws

Gezond groen grondig onderzocht

Ambiance

Een rustgevende wandeling door het park naast een ziekenhuis, en gezellig kamerplantje of een attent bosje bloemen; je kan er iemand zeker mee opbeuren. Maar heeft het ook daadwerkelijk invloed op de gezondheid?

Gezond groen grondig onderzocht

Onderzoekers gaan bestuderen hoe groen in en rond ziekenhuizen optimaal kan bijdragen aan de gezondheid. Groene concepten worden getoetst op hun effecten op patiënten, bezoekers en personeel. Het vierjarige onderzoeksprogramma ‘Groene Gezonde Ziekenhuizen’ is een samenwerking van klinisch psychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en bureau Natuurvoormensen. De eerste resultaten worden in mei 2016 verwacht.

Positief

De laatste jaren is uit onderzoek gebleken dat groen een positief effect heeft op de gezondheid en potentieel kan bijdragen aan het verminderen van ervaren pijn, stress en negatieve gevoelens. Er is echter nog maar weinig onderzoek gedaan onder patiënten in (Nederlandse) ziekenhuizen.

Ook is onbekend hoe groene interventies er precies uit zouden moeten zien om een optimaal gezondheidseffect te bereiken. Hier moet het huidige onderzoek verandering in brengen.

“Ons onderzoek levert groene toepasbare interventies op die een kostenbesparend effect kunnen hebben doordat patiënten sneller herstellen en minder lang in het ziekenhuis hoeven te liggen”, aldus VU-wetenschapper Jolanda Maas.

Chemotuin

Het onderzoek richt zich specifiek op het achterhalen van de effectiviteit van een zevental interventies die uitgevoerd worden bij ziekenhuis Tergooi, het Goois Natuurreservaat en het Reinier de Graaf ziekenhuis.

Voorbeelden van de interventies die onderzocht worden zijn de Chemotuin, een beweegprogramma in het Goois Natuurreservaat en een arrangement voor wandelcoaching.

Nieuws over het onderzoek is te volgen via Groenegezondeziekenhuizen.nl en het Twitteraccount @GroenGezond.

Lees ook: ‘Maak healing environment concreet’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels