nieuws

Kritiek op Stiltecentrum Reinier de Graaf

Ambiance

Een aantal patiënten van het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis is boos over het Stiltecentrum in het ziekenhuis. Dat meldt het AD. Wat is er precies aan de hand?

Kritiek op Stiltecentrum Reinier de Graaf

Het Stiltecentrum in het gloednieuwe Reinier de Graaf Gasthuis in Delft heeft twee gedeeltes. Eén is een ruimte voor moslims, met een islamitische gebedsruimte en wasgelegenheid. Aan de andere kant heeft het ziekenhuis gekozen voor een universele inrichting voor mensen van andere geloven of levensbeschouwingen.

Het ziekenhuis heeft veel klachten ontvangen van patiënten die stellen dat moslims worden voorgetrokken omdat zij een aparte ruimte hebben gekregen die er ook nog eens beter uitziet. Volgens het Algemeen Dagblad is het ziekenhuis gezwicht onder de druk en heeft besloten het Stiltecentrum aan te passen.

Brenda Hesselink, woordvoerder van het Reinier de Graaf, spreekt dit tegen. “Het is altijd al de bedoeling geweest om de inrichting verder te voltooien. Onder meer met symbolen en beelden waar mensen zich tijdens bezinning op kunnen richten. De geluiden die wij nu horen, bevestigen ons idee dat hier behoefte aan is.”

Vertraging

Hesselink zegt dat de inrichting van het universele deel van het Stiltecentrum bij de verhuizing vertraging heeft opgelopen. “Hierdoor is de inrichting van deze ruimte op dit moment nog minimaal. De islamitische gebedsruimte is wel al gereed. Mogelijk dat hierdoor een beeld is ontstaan van ongelijke aandacht voor de inrichting van de verschillende ruimtes.”

Prettige plek

Overigens had het oude ziekenhuis ook een Stiltecentrum met een islamitische gebedsruimte, zegt Hesselink. “Hier hebben wij nooit eerder opmerkingen over gehad. We hebben de opzet van de oudbouw voortgezet, omdat wij zagen dat beide ruimtes goed gebruikt werden. We hopen en verwachten dat als de inrichting van het universele gedeelte gereed is, we iedereen een prettige plek kunnen bieden om zich te bezinnen. We vinden namelijk dat iedereen zich hier welkom moet kunnen voelen, ook mensen met een neutrale levensbeschouwing.”

Hesselink betreurt de commotie en zegt dat het ziekenhuis tot voor kort vooral lovende reacties heeft gekregen op het nieuwe Stiltecentrum.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels