nieuws

Persoonlijke deuren geven toegang tot persoonlijke verhalen

Ambiance

Wist u dat, wanneer ouderen naar een zorginstellingen verhuizen, ze hun eigen voordeur mee kunnen nemen? Het bedrijf True doors, dat dit allemaal mogelijk maakt, heeft nu laten onderzoeken wat hiervan het effect is op het welzijn van bewoners.

Persoonlijke deuren geven toegang tot persoonlijke verhalen

Een voordeur staat vaak symbool voor een bepaalde periode uit iemands leven. Wanneer deze persoon naar de zorginstelling verhuist, kan een deur uit het verleden als het ware ‘meegenomen’ worden naar de nieuwe woonomgeving. Hoe dat kan? Het bedrijf True doors maakt een afbeelding van de voordeur van een vroegere woning. Hiervan wordt een soort sticker gemaakt die de bewoner vervolgens in de instelling op de voordeur kan laten plakken.

Het Trimbos-instituut heeft in maart van dit jaar onderzocht wat het effect is van deze deuren op zowel de ouderen met dementie of psychische aandoeningen, als de verzorgers en familieleden. De resultaten van dit verkennende onderzoek zijn begin september bekendgemaakt.

True door

Het onderzoek heeft plaatsgevonden op zorglocatie D’n Aok, onderdeel van Zorggroep Charim te Veenendaal, waar zowel ouderen met dementie als met psychiatrische problematiek wonen. Hier hebben in maart van dit jaar vijftien van de in totaal achttien bewoners een true door ontvangen. Voor het onderzoek zijn de betrokken zorgprofessionals en familieleden van bewoners geïnterviewd.

Thuis

Volgens de verzorgers en de familieleden is de sfeer op de gangen sinds de plaatsing van de true doors gezelliger en huiselijker geworden. Deze aanpassing aan het interieur brengt echter meer teweeg dan enkel een knussere ambiance. Een verzorgende vertelt: “Een bewoner was vaak bozig, agressief en onrustig. Hij zocht steeds naar huis en stond dan bij de buitendeur te kijken wanneer hij weg kon gaan. Nu hij een true door heeft met een afbeelding van zijn oude deur, gaat hij rustig naar zijn kamer, omdat hij die nu herkent als ‘thuis’.”

De invloed van de true doors op de oriëntatie van bewoners is met name opgevallen bij de bewoners met dementie. De bewoners met psychische aandoeningen konden over het algemeen al vóór de plaatsing van de true doors goed hun weg vinden op de gangen.

Aankloppen

Hoewel de true doors in eerste instantie zijn ontwikkeld om bewoners van een zorginstelling zich meer thuis te laten voelen, geeft een groot deel van de geïnterviewde medewerkers aan dat zij zelf ook een positieve invloed van de deuren ervaren. De gepersonaliseerde voordeuren is ook voor medewerkers handig bij het navigeren door de gangen. Daarnaast kloppen ze nu vaker aan voordat ze een woonruimte binnengaan, doordat de true doors de woning persoonlijk maken.

Glimlachen

Bovendien valt het medewerkers op dat bewoners vaker glimlachen als ze worden teruggebracht naar hun kamer. Soms worden ouderen zelfs emotioneel. “Een mevrouw schoot bij het zien van haar true door een beetje vol, omdat ze haar oude huis herkende. De deur deed haar weer aan vroeger denken”, zo vertelt een verzorger.

Gesprekken

Twee bewoonsters gaan, sinds de installatie van de true doors, regelmatig op wandeltocht langs de verschillende deuren om deze te bekijken en bediscussiëren. Ook voor familieleden en verzorgenden geven de deuren aanleiding tot gesprekken.

Handleiding

Zorginstellingen die interesse hebben in gepersonaliseerde voordeuren, doen er volgens onderzoekers goed aan een handleiding met adviezen op te stellen, die verzorgers en familieleden kunnen gebruiken om met ouderen in gesprek te raken over het verleden. Herinneringen ophalen van vroeger heeft namelijk ook een positieve invloed op het welbevinden van de bewoners.

 

Lees ook: Voordeursticker creëert thuisgevoel

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels