nieuws

‘Daglichtsimulatie heeft positieve invloed op dementerende ouderen’

Ambiance

Het ene licht is het andere licht niet. Zeker als het gaat om het welzijn van dementerenden in een verpleeghuis, blijkt uit onderzoek van WVO Zorg in verpleeghuis Ter Reede Vondellaan.

‘Daglichtsimulatie heeft positieve invloed op dementerende ouderen’

Het onderzoek richtte zich op het effect van daglichtsimulatie op het gedrag, de dagelijkse activiteit en de nachtrust van cliënten. Uit vorig onderzoek bleek namelijk dat problemen hierin bij dementerende ouderen (deels) veroorzaakt kunnen worden door een verstoring in het dag- en nachtritme.

Beweging en rust

Na de installatie van zogenaamde daglichtlampen – die zorgen voor een hogere lichtintensiteit – waren de cliënten vergeleken met de oude situatie aanzienlijk actiever in de ochtend en middag. In de avond en nacht werd juist een afname van activiteit waargenomen. De bewoners kwamen dus vaker op de juiste momenten in beweging en tot rust.

In dezelfde periode steeg de slaapefficiëntie – de totale tijd die geslapen wordt van de tijd die men in bed ligt – van 86 naar 92 procent. Bij bewoners die voorafgaand aan het onderzoek een verstoord dag- en nachtritme hadden, was de verbetering het grootst.

Valpartijen

Het daglicht bleek tevens een positief effect te hebben op de emoties en het gedrag van cliënten. Ook meldden de onderzoekers dat het aantal valpartijen in de huiskamers tot nagenoeg nul is gereduceerd.

Bij Coloriet Laarhof, een kleinschalige woonomgeving voor dementerenden, vond men vorig jaar vergelijkbare resultaten na het installeren van biodynamische verlichting.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels