nieuws

Naaktmodel voor kunstzinnige dementerenden

Ambiance

Het Rembrandthuis organiseert sinds kort, in verpleeghuizen door het hele land, workshops over de grootmeester. De bewoners houden zich onder meer bezig met etsen en het portretteren van een naaktmodel.

Naaktmodel voor kunstzinnige dementerenden

Het televisieprogramma Eenvandaag besteedde onlangs aandacht aan het project van het Amsterdamse museum.

Het Rembrandthuis komt naar de verpleeghuizen toe omdat het voor ouderen die slecht ter been zijn moeilijk is om Het Rembrandthuis te bezoeken. “Het Rembrandthuis is een huis waar niet iedereen toegang tot heeft omdat het oude gedeelte hele kleine smalle wenteltrapjes heeft”, zegt Stephanie Archangel, projectleider van Het Rembrandthuis tegen Eenvandaag. “We willen juist voor de doelgroepen die minder makkelijk naar ons toe komen ervoor zorgen dat wij naar hun toe gaan omdat we het belangrijk vinden dat ouderen ook actief blijven meedoen aan kunst en cultuur.”

Talenten

In de ochtend werken ouderen aan etsen van Rembrandt en ‘s middags mogen ze, ook in de stijl van Rembrandt, een naaktmodel portretteren. Volgens Barbara Kante, manager van De Eshoeve in Scheveningen, is het belangrijk dat dementerende ouderen hun talenten kunnen blijven gebruiken. De Eshoeve is een van de huizen waar de Rembrandt-tour al langs is geweest. “Mensen komen hier wonen omdat ze een dementiesyndroom hebben, maar de mens blijft hetzelfde. Ze hebben alleen geheugenproblematiek. Maar alle talenten die ze in hun leven hebben gehad blijven in de regel bestaan als je dat maar blijft aanbieden.”

Bekijk hier het verslag van Eenvandaag.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels