nieuws

Duurzaamheid en beleving komen samen in nieuw complex

Ambiance

Duurzaamheid in de zorg is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de beleving van bewoners en personeel. Dat is aan het eind van dit jaar te zien in een nieuw woonzorgcomplex in Arnhem.

Duurzaamheid en beleving komen samen in nieuw complex

Het gaat om het woonzorgcentrum Huis en Haard van woonzorgorganisatie DrieGasthuizenGroep.

Besparing

“We zijn erg trots dat we hier een van de meest duurzame woonzorggebouwen van Nederland realiseren”, zegt manager Wilma van Arragon. “Er wordt gebruikgemaakt van duurzame en natuurlijke bouwmaterialen. Het meest opvallend wordt het dak, waar 1200 m2 zonnepanelen op worden gelegd. Hierdoor krijgt Huis en Haard energielabel A++++. De flinke besparing op de energiekosten kan weer ten goede komen aan de zorg. Zo levert duurzaamheid een win-winsituatie op!”

De keukens worden vervaardigd uit biobased materialen als mais en riet, zo meldt duurzaambedrijfsleven.nl. Deze worden gebouwd door producent Bribus.

Healing environment

Bij de inrichting staan de principes van healing environment centraal, waardoor er een omgeving wordt gecreëerd waarin cliënten zich thuis voelen. Dit draagt bij aan hun geestelijke en lichamelijke gezondheid, zo is de gedachte. Voor het personeel gaat het vooral om werkplezier, werkcomfort en een gezonde werkomgeving. Om dit te bereiken, wordt onder meer gebruikgemaakt van natuurlijke materialen, regelbare ledverlichting en veel natuurlijk licht en groen.

Oplevering

De eerste paal is 5 april officieel in de grond gegaan en het complex moet eind november worden opgeleverd. Het centrum bestaat uit vier groepswoningen, elk voor acht cliënten met dementie. Begin 2017 start de tweede bouwfase waarbij er nog eens achttien woonstudio’s worden gebouwd, alsook een multifunctionele ruimte in het middengebied.

Bronnen: driegasthuizengroep.nl en duurzaambedrijfsleven.nl

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels