nieuws

Distrivers ondersteunt de kracht van muziek met appeltaart

Ambiance

Stichting Appeltaartconcerten wil mensen verbinden door middel van klassieke muziek. In 2013 serveerde Michiel Holtrop, oprichter en artistiek leider van de stichting, voor het eerst appeltaart in de pauze. Een succesvolle traditie die Distrivers dit seizoen voortzet door voor alle openbare en gesloten concerten meer dan 750 appeltaarten beschikbaar te stellen.

Distrivers ondersteunt de kracht van muziek met appeltaart

Toen zijn grootmoeder achteruit ging besloot Holtrop voor haar en haar medebewoners van de zorginstelling een concert te geven. Als een ode aan zijn grootmoeder en aan kracht van muziek! “Mijn grootmoeder zong vroeger in een koor en kwam vaak naar mij luisteren toen ik aan het conservatorium studeerde. Je zou kunnen zeggen dat zij aan de wieg heeft gestaan van de succesvolle Appeltaartconcerten.”

Na afloop van dit eerste concert was iedereen ontroerd. Het was een geweldig succes en de in de pauze geserveerde appeltaart werd meteen hét symbool voor de concerten. Sindsdien speelt Holtrop samen met zijn collega’s uit het Nederlands Philharmonisch Orkest op jaarbasis meer dan honderd concerten voor bijzondere doelgroepen.“Het zinvolste werk wat er is!” zegt hij over het muziek maken voor dankbare mensen.

Eenzaamheid onder ouderen en jongeren

Eenzaamheid is, zowel onder ouderen als jongeren, een bekend maatschappelijk probleem. De stichting is zich bewust van de sociale (bij)effecten van de concerten en zoekt partners zoals Distrivers die zich hier ook voor inzetten. Naast het mensen willen raken, ontroeren en prikkelen met muziek, vervullen de concerten dan ook een belangrijke sociale functie. Luisteraars verheugen zich op de concerten omdat ze daar weer bekenden zien en mantelzorgers vinden het bijzonder om samen met hun familielid te luisteren naar een concert in het verpleeghuis.

> Meer weten over muziek in de zorg? Download gratis de whitepaper met vier inspirerende praktijkvoorbeelden

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels