nieuws

Interzorg zet muziek in voor behandeling van mensen met dementie

Ambiance

Uit onderzoek is gebleken dat muziek een positieve werking heeft op dementerende ouderen. Daarom zet Interzorg muziek in als onderdeel van zorg en behandeling. Zo is Interzorg gestart met het iPod-project en zijn er verschillende geheugenkoren opgericht.

Interzorg zet muziek in voor behandeling van mensen met dementie

Het horen van muziek uit de kindertijd en de jong-volwassenheid kan bij mensen met dementie herinneringen oproepen aan gelukkige momenten uit hun leven. Uit Amerika is een bijzonder idee van de stichting ‘Music and Memory’ gekomen: het iPod-project. Dit houdt in dat mensen met dementie een persoonlijke afspeellijst van liedjes krijgen aangeboden via een iPod. Deze lijst wordt samengesteld in overleg met de cliënt en de naasten.

> Lees ook het artikel Muziek en gezondheid: wat is het verband?

Het is van belang dat muziek gekozen wordt waar prettige herinneringen aan kleven: de schooltijd, de eerste liefde, een mooie dag in mei, een zomerhit of fijne dansmuziek. Interzorg is met het iPod-project gestart in Interzorg De Wijde Blik en De Slingeborgh in Assen. Wanneer dit succesvol blijkt, krijgen ook cliënten op andere locaties dit aangeboden.

Geheugenkoor

Zingen is een manier van communiceren voor mensen met dementie. Muziek werkt als een blikopener van het geheugen. Daar waar de woorden niet meer begrepen worden, blijft de muziek en de herinnering. De herkenning van het lied stimuleert een deel van het geheugen. Mensen blijken zich tijdens het zingen meer te herinneren doordat ze een ander deel van het geheugen aanspreken. Ook zorgt het zingen voor een bewustere ademhaling. Dit kan ontspannend werken voor het lichaam. Interzorg beschikt inmiddels over drie geheugenkoren: in De Wijde Blik en De Slingeborgh in Assen en De Hullen in Roden.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels